VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Anchetă comună între R. Moldova și Franța, cu asistența FBI: 4 persoane, reținute într-un dosar cu mită de milioane de dolari

Procuratura Anticorupție a efectuat multiple percheziții în cadrul unei anchete comune între Republica Moldova și Republica Franceză, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite, ce investighează o presupusă schemă de corupție prin care persoane publice din Republica Moldova și din alte țări primesc mită pentru a interfera cu publicarea de către INTERPOL a Notificărilor Roșii pentru infractori din diferite țări anunțați în căutare internațională.

Potrivit PA, dosarul penal a fost pornit la data de 2 aprilie 2024, pe baza informațiilor primite de la Parchetul Național Financiar al Franței (PNF). Ancheta franceză a fost inițiată pe baza informațiilor furnizate de INTERPOL. Ulterior, autoritățile din Marea Britanie au furnizat și alte informații relevante Procuraturii Anticorupție din Moldova.

La 11 aprilie 2024, Republica Moldova și Republica Franceză au încheiat un acord de Echipă Comună de Investigație la sediul Eurojust la Haga, Olanda.

Presupusa schemă de corupție

Potrivit probelor acumulate până în prezent în cadrul anchetei comune, există o bănuială rezonabilă că un grup de persoane de diferite naționalități au implementat o presupusă schemă de corupție pentru a permite persoanelor care fac obiectul Notificărilor Roșii INTERPOL să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova și în alte țări, cu scopul de a bloca și șterge Notificările Roșii a acestora, prin plata de mită către funcționari publici, inclusiv în Republica Moldova. Presupusele sume plătite de beneficiarii acestei scheme se ridică la câteva milioane de dolari.

INTERPOL a alertat autoritățile de drept din Franța, țara gazdă a INTERPOL, despre această schemă și cooperează cu ancheta comună.

Probe suplimentare au stabilit o bănuială rezonabilă că, într-o schemă de corupție suprapusă, o organizație criminală internațională cu legături cu persoane din Rusia, Ucraina, Belorusia și alte țări, suspectate de comiterea unor infracțiuni cibernetice care au cauzat daune de milioane de dolari, au plătit mită intermediarilor și persoanelor publice din Republica Moldova pentru a informa infractorii căutați cu privire la statutul Notificărilor Roșii in schimbul plăților. Serviciul Secret al Statelor Unite, FBI și Agenția Națională a Criminalității din Marea Britanie au furnizat informații relevante Procuraturii Anticorupție în cadrul acestei investigații.

La 4 iunie 2024, în temeiul unor mandate de percheziție autorizate de un judecător de instrucție din Republica Moldova, procurori și ofițeri din cadrul Procuraturii Anticorupție au efectuat 33 percheziții la 12 persoane, cu asistența procurorilor și ofițerilor francezi și FBI în calitate de specialiști în prelucrarea dispozitivelor digitale ridicate în cadrul perchezițiilor autorizate.

În urma perchezițiilor, procurori și ofițeri anticorupție au ridicat dispozitive digitale, inclusiv telefoane mobile, laptopuri și calculatoare, alte obiecte și documente, care urmează să fie examinate din punct de vedere al relevanței și concludenții pentru cauza penală. Perchezițiile au avut loc azi dimineața cu susținerea deplină din partea instituțiilor publice vizate și sunt în desfășurare.

Până la moment, 4 persoane au fost reținute pentru o perioadă de până la 72 de ore.

Organizația Internațională a Poliției Criminale (INTERPOL) este o organizație interguvernamentală cu 196 de țări membre, care ajută poliția să lucreze împreună, permițându-le să partajeze și să acceseze date despre infracțiuni și infractori, inclusiv prin emiterea de Notificări Roșii (Red Notices). O Notificare Roșie este o solicitare adresată autorităților de aplicare a legii din întreaga lume pentru a localiza o persoană în scopul extrădării, predării sau altor acțiuni similare. Se bazează pe o cerere făcută de o țară membră, care furnizează un mandat de arest sau un ordin judecătoresc emis de autoritățile judiciare din țara solicitantă. Țările membre își aplică propriile legi pentru a decide acțiunile întreprinse pe baza unei Notificări Roșie.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.