Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, susține că, în prezent, poate fi observat mai mult interes pentru investiții în Republica Moldova, în special din partea companiilor din România. Șefa BNM a vorbit în cadrul conferinței „Piața financiar-bancară”, desfășurate la București, despre potențialul pe care îl are Republica Moldova în domeniul investițiilor, dar despre oportunitățile de dezvoltare a pieței de capital și al extinderii colaborării între Depozitarul Central Unic și Bursa de Valori București (BVB).
„Deja apare mai mult interes pentru investiții în Republica Moldova. În special, apare mai mult interes pentru companiile din România, care vor să-și extindă activitatea peste Prut. Creșterea ratingului este esențială pentru ca investitorii să ia în considerare oportunitățile oferite de economia din R. Moldova”, a precizat Anca Dragu, citată de infoprut.ro.
Ea a mai remarcat că Republica Moldova beneficiază de un context macroeconomic favorabil, iar contribuția Băncii Naționale la stabilirea acestei dinamici pozitive se confirmă prin atingerea obiectivului primordial, cel de menținere a stabilității prețurilor.
„Avem o rată anuală a inflației în scădere. În luna aprilie 2024, rata anuală a inflației a atins valoarea de 3,51 la sută. Această performanță a făcut posibilă ajustarea ratei dobânzii de politică monetară la 3,60%, ceea ce contribuie semnificativ la creșterea apetitului investițional în Republica Moldova, creând cadrul necesar impulsionării creșterii economice”, a spus guvernatorul BNM.
Anca Dragu a adăugat că se poartă discuții cu Bursa de Valori București pentru a dezvolta piața de capital de la Chișinău, inclusiv prin listări duale. „BVB are deja un cuvânt de spus în piața europeană, iar listările duale sunt binevenite pentru a arde câteva etape. Drumul este unul lung, anevoios, și mai avem câteva etape de parcurs, inclusiv ajustarea cadrului legal care să permită conectarea cu BVB”, a precizat guvernatorul BNM.
Conferința „Piața financiar-bancarăˮ a întrunit, la București, reprezentanți ai sectorului financiar-bancar, autorități de reglementare a pieței financiare din România și Republica Moldova, factori de decizie guvernamentali.