VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Anca Dragu: „Integrarea în UE avansează și la nivelul Băncii Naționale a Moldovei”

Integrarea în UE avansează și la nivelul Băncii Naționale a Moldovei, care a reușit să încheie acorduri de cooperare cu Banca Centrală Europeană și Autoritatea Bancară Europeană – două dintre principalele autorități ale UE responsabile de sistemul financiar. Declarația a fost făcută de Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, la forumul Asociației Businessului European.

Șefa BNM afirmă că dezvoltarea economică durabilă și integrarea europeană sunt printre prioritățile-cheie ale Republicii Moldova, aflate într-o corelație strânsă.

Anca Dragu a subliniat în context că reforma bancară facilitează integrarea sistemului bancar autohton în UE:

„Un sector financiar puternic este unul din principalii factori pentru o dezvoltare durabilă a mediului de afaceri. Și vreau să vă asigur că sistemul bancar din Moldova este stabil, rezilient, bine capitalizat și bine guvernat… Investitori internaționali și europeni, având o bună reputație, o guvernanță puternică și o gestionare eficientă a riscurilor, au intrat în marile bănci din Republica Moldova, contribuind astfel la redresarea activității bancare și la alinierea acesteia la regulile UE”.

Guvernatoarea BNM s-a referit, de asemenea, la nevoia îmbunătățirii accesului la finanțate pentru întreprinderile mici și mijlocii, care au un potențial sporit de a crește economia. La fel, oficialul BNM a subliniat importanța dezvoltării infrastructurii financiare.

„Este esențial ca toți actorii să fie pe deplin implicați în acest proces – atât autoritățile publice, comunitatea de afaceri, cât și investitorii privați”, a adăugat Anca Dragu.

Guvernatoarea a evidențiat că în prezent, BNM depune eforturi susținute pentru a îmbunătăți reglementarea, supravegherea, guvernanța corporativă și practica gestionării riscurilor în sectorul financiar nebancar. În acest sens, se optează ca atât companiile de asigurare, cât și piața creditării nebancare să se dezvolte și să ofere servicii de calitate în beneficiul cetățenilor și al businessului.

„Suntem alături de mediul de afaceri, ca să le ascultăm nevoile și să găsim împreună soluții la aceste nevoi”, a declarat Anca Dragu în cadrul forumului „EBA Business Outlook 2024”, care a reunit oficiali de rang înalt, reprezentanți ai sistemului financiar și ai mediului de afaceri ș.a.

Evenimentul este la a treia ediție și își propune să prezinte oportunitățile procesului de integrare a Republicii Moldova în UE, evoluția politicilor publice și perspective în domeniul afacerilor.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.