VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Anca Dragu: BNM implementează soluții de securitate eficiente în fața riscurilor cibernetice

Banca Națională a Moldovei monitorizează continuu noile amenințări și potențiale riscuri care decurg din atacurile cibernetice și implementează soluții de securitate eficiente, în linie cu reglementările internaționale. Declarațiile aparțin guvernatoarei BNM, Anca Dragu, și au fost făcute în cadrul Reuniunii Guvernatorilor Băncilor Centrale Francofone „Băncile centrale francofone în fața unor noi provocări: care sunt răspunsurile”, organizată la Bruxelles în perioada 30-31 mai, transmite IPN.

Reuniunea a inclus o sesiune despre securitatea cibernetică, fiind axată pe politicile și acțiunile băncilor centrale francofone pentru adaptarea rapidă la peisajul schimbător al amenințărilor cibernetice.

În discursul său, guvernatoarea BNM a accentuat atenția deosebită pe care o acordă Banca Națională securității cibernetice, în contextul amplificării amenințărilor hibride odată cu declanșarea războiului din Ucraina și a întețirii atacurilor asupra infrastructurii critice din țările regiunii, inclusiv Republica Moldova: „La nivel de sector financiar, colaborăm cu instituții supravegheate care ne raportează imediat incidentele de securitate. Lucrăm activ cu ei pentru a identifica măsurile de gestionare a incidentelor și pentru a preveni reapariția acestora”, a declarat Anca Dragu.

Guvernatoarea BNM s-a referit la o serie de măsuri luate de BNM pentru adaptarea la schimbările emergente în domeniul securității cibernetice, menționând verificările de securitate pe mai multe niveluri. Și anume în conformitate cu standardele și practicile internaționale. De asemenea, este vorba despre alinierea sectorului financiar la directivele europene privind sistemele și rețelele informaționale și reziliența operațională digitală, implementarea autentificării biometrice pentru zonele echipate cu echipamente critice și a autentificării duble pentru accesul de la distanță a persoanelor etc.

De asemenea, BNM promovează activ schimbul de informații cu privire la riscurile emergente, atacurile specifice domeniului financiar și expertiza necesară pentru gestionarea eficientă a acestor riscuri. Principalele grupuri internaționale din care face parte, în acest sens, BNM sunt Centrul de partajare și analiză a informațiilor privind serviciile financiare, grupul de bănci centrale Operational Security Situational Awareness Exchange, FMI, Banca Mondială, Autoritatea Bancară Europeană și Banca Reglementărilor Internaționale.

Reuniunea Guvernatorilor Băncilor Centrale Francofone a fost găzduită la Bruxelles de guvernatorul Băncii Naționale a Belgiei, Pierre Wunsch, și François Villeroy de Galhau. Anca Dragu a participat la eveniment alături de guvernatorii băncilor centrale ale Luxembourg-ului, Tunisiei, Cambodgiei, Statelor Africii Centrale, precum și de reprezentanții Băncii Canadei și Băncii Centrale Europene.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.