VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Anatolie Nosatîi, la un an de mandat: Am reușit să realizăm o serie de proiecte

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a prezentat, în cadrul ședinței de astăzi la Guvern, ce s-a realizat timp de un an de când deține mandatul. 

Din momentul prereluării funcției a fost decis să continuie reformele de transformare și modernizare a Armatei Naționale, conform standardelor democratice.

„În tot acest timp, împreună cu echipa de la Ministerul Apărări și Marele Stat Major al Armatei Naționale, am reușit să realizăm o serie de proiecte pe care mi le-am propus la început de mandat.

Printre acestea se regăsesc :

– Intensificarea participării Republicii Moldova în misiuni de menținere a păcii și umanitare, sporind, astfel, creșterea credibilității statului ca furnizor de securitate. Începând cu 15 august anul curent, militarii moldoveni vor participa în cadrul Misiunii de menținere a păcii din Republica Libaneză – Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL). Totodată, purtăm negocieri cu Uniunea Europeană (UE) referitor la participarea pacificatorilor noștri în misiunea din Bosnia și Herțegovina. La fel, Armata Națională este pregătită să detașeze un contingent de geniști pentru misiunile de deminare post conflict în Ucraina.

– Relansarea cooperării bilaterale cu instituțiile de apărare din statele vecine și statele membre UE și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). În rezultatul acestor cooperări, prin intermediul Instrumentului European pentru Pace (EPF European Peace Facility), în anul 2021, au fost alocate Ministerului Apărării 7 milioane de Euro pentru dotarea echipelor de deminare, a unui detașament medical mobil, precum și a trei puncte medicale din cadrul unităților militare ale Armatei Naționale. În același context, pentru anul 2022, au fost aprobate 40 milioane euro pentru implementarea unor proiecte ce țin de achiziții de echipament de logistică, vehicule militare, echipament de comunicații, apărare cibernetică, stații radio etc.

– Ministerul Apărării a continuat procesul de reorganizare a Armatei Naționale. În perioada respectivă, a fost desfășurată evaluarea capacității de apărare și fundamentată ”Viziunea strategică de dezvoltare a Armatei Naționale” pentru perioada anilor 2022-2025.

”Prioritar pentru mine, în calitate de ministrul al Apărării, și pentru echipa mea este îmbunătățirea pachetului social, a condițiilor de trai și activitate ale militarilor în termen și pe contract, dar și modernizarea infrastructurii unităților militare.

Voi depune tot efortul pentru a realiza și în continuare obiectivele propuse, pentru ca Republica Moldova să aibă o armată mobilă și modernă, în care cetățenii țării noastre să aibă încredere”, a spus Nosatîi.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.