VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Anastasia Nichita, discurs în PMAN: Apartenența la UE a Moldovei ar facilita dezvoltarea sportului

„Locul Moldovei este în Uniunea Europeană”. Este mesajul transmis de oamenii de cultură, sportivi, scriitori, antreprenori sau primari care au participat duminică la Adunarea „Moldova Europeană” în Piața Marii Adunări Naționale.

„Întrebarea nu ar mai trebui să fie dacă, ci când vom deveni europeni. Răspunsul meu este: astăzi!”, a declarat scriitoarea Tatiana Țîbuleac de pe scenă. Potrivit Tatianei Țîbuleac, generația sa, a copiilor crescuți în comunism, au descoperit Europa din manualele de limbi străine. Limbile străine au fost pentru generația sa niște ferestre colorate spre o lume în care erau convinși că nu vor ajunge niciodată, dar priveau spre ea cu admirație. Ea spune că Europa pe care părinții doar au visat-o poate fi astăzi a noastră. Chiar dacă Moldova nu este încă în Uniunea Europeană, oamenii ei sunt deja acolo. Sutele de mii de moldoveni stabiliți peste hotare, dar și cei care au rămas în Republica Moldova au ales să trăiască cu valorile europene. „Europa nu este o graniță, este un mod de viață care se învață.

Adrian Efros, colonel în Armata Națională, șeful Centrului de gestionare a crizei provocate de războiul din Ucraina, a spus că pacea este de neprețuit și este de datoria tuturor ca să asigure copiilor un mediu de securitate acasă. Anul trecut, războiul din Ucraina i-a bulversat pe toți. În calitate de șef de gestionare a crizei, a ajutat refugiații ucraineni să obțină în Republica Moldova un loc sigur. În acea perioadă oamenii au arătat că moldovenii pot fi uniți și să-i ajute pe cei care au fugit din calea războiului. Adrian Efros a venit la adunare împreună cu familia pentru că vede viitorul copiilor într-o țară cu valori europene.

Anastasia Nichita, campioana Republicii Moldova la lupte libere, a spus că să faci performanță în Republica Moldova nu-i ușor, o știu mai ales sportivii care, indiferent de toate greutățile, aduc medalii pentru Moldova. „Apartenența la UE a Moldovei ar facilita dezvoltarea sportului pentru că nimic nu se compară cu condițiile europene”, a spus Anastasia Nichita, potrivit IPN.

Tatiana Badan, primarul satului Selemet, Cimișlia, președinta CALM, a relatat că Uniunea Europeană înseamnă servicii publice bune, calitative, drumuri, apă, justiție dreaptă, viitor pentru copii, educație și șansa ca surorile, frații și copii să se întoarcă acasă să muncească pentru țară. „Modelul de administrație publică din UE este singurul demn de urmat și care ne permite nouă, primarilor, să fim mai aproape de nevoile cetățenilor și să dezvoltăm satele și orașele Moldovei”. Sute de școli și grădinițe modernizate, iluminat, rețele de canalizare și alte proiecte mari au fost implementate cu suportul UE. „Ne dorim să dezvoltăm satele și orașele noastre ca ele să devină cu adevărat europene, iar aceasta este posibil doar fiind parte a lumii civilizate, a spațiului cultural din care toți facem parte, a Uniunii Europene”, a menționat Tatiana Badan.

Vasile Tofan, antreprenor în domeniul viticulturii, revenit din diasporă, a spus că a plecat din Moldova acum 22 de ani în căutarea unei vieți mai bune, la fel ca peste un milion de oameni. De 30 de ani a văzut cum Moldova se stinge puțin câte puțin, cum un popor întreg este mințit de hoți și oportuniști care au încercat să vândă ideea unei piețe atractive cu CSI, în timp ce piața europeană e de 12 ori mai mare decât cea a Rusiei. Ca antreprenor a simțit pe propria piele impedimentele de pe piața rusească, inclusiv embargourile. Astăzi, spune el, peste 90% din exporturile de vinuri merg către UE.

Interpretul Cristofor Aldea-Teodorovici a declarat că își dorește o viață mai bună la standarde europene, cum este ceea ce e în comunitatea europeană. Chiar dacă e un „aparat mare”, complex, birocratic, cu multe neajunsuri, consideră sunt 1001 mai multe avantaje să fii în UE. În opinia sa, un parcurs european nu va aduce doar investiții în drumuri, afaceri, salarii mai mari și o comunitate fără frontiere, dar și România mai aproape fără vămi peste Prut. „De ce să nu alegem un viitor mai bun fără ostilități, războaie și cu dreptul la opinie. Totul e în mâinile noastre”, a spus Cristofor Aldea-Teodorovici de pe scena din PMAN.

Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, la Adunare au participat între 75 și 80 de mii de oameni.Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.