VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Analiza proceselor privind accesul la justiție al victimelor traficului de ființe umane discutată în cadrul celui de-al treilea raport de evaluare al GRETA

Secretarul de stat al MAI, Daniella Misail-Nichitin, a participat la reuniunea celei de-a 3 runde de evaluare a experților independenți privind combaterea traficului de persoane din cadrul Consiliului Europei (GRETA), și a recomandărilor Comitetului părților pentru implementarea Convenției privind acțiunile împotriva traficului de ființe umane de către Republica Moldova.


La eveniment au participat secretarul executiv al Convenției Consiliului Europei privind acțiunea împotriva traficului de ființe umane, Petya Nestorova, șeful Direcției Cooperare Multilaterală a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Victor Lăpușneanu, precum și reprezentanți ai autorităților publice responsabile de implementarea Convenției, organizații nonguvernamentale din domeniu și organizații internaționale. 


În discursul său, Daniella Misail-Nichitin a menționat acțiunile realizate deja de autoritățile Republicii Moldova și comunitatea anti-trafic, precum și a pus în discuție domeniile asupra cărora mai trebuie de muncit, prin lentila amenințărilor urgente (creșterea infracțiunilor împotriva patrimoniului; traficul de droguri și infracțiuni conexe; traficul de arme și muniții; traficul de ființe umane, abuzul și exploatarea sexuală (inclusiv din perspectiva crimelor de război); grupările de crimă organizată și regruparea acestora, schimbarea ariilor și competențelor).


Totodată, a subliniat că unul dintre subiectele importante ce vor fi discutate la cea de-a 3 ședință a Centrului de asistență UE pentru securitate internă și management al frontierelor în această toamnă, va fi pe domeniul traficului de ființe umane, respectiv evenimentul în cauză poate servi ca o punte de legătură pentru ședința următoare a hub-ului, unde vor fi analizate perspectivele de consolidare a eforturilor țărilor membre pe dimensiunea organelor de aplicare a legii. 


Așadar, în cadrul reuniunii, au fost prezentate principalele recomandări GRETA în cel de-al 3 raport de evaluare a Republicii Moldova, precum și a fost efectuată o analiză amplă a proceselor privind accesul la justiție al victimelor traficului de ființe umane și eficacitatea remedierii prejudiciilor cauzate acestora, prin oferirea asistenței specializate și juridice gratuite, dreptul la informare a victimelor și potențialelor victime, până la măsuri de prevenire și detectare a corupției.


Problema traficului de ființe umane este actuală și eforturile statului trebuie conjugate, pentru a diminua acest fenomen și a preveni aceste infracțiuni. Odată, cu obținerea statutului de țară candidat de aderare la UE, este important să fie identificate noi soluții și măsuri specifice pentru consolidarea punerii în aplicare a Convenției și stabilirea de noi parteneriate pentru a implementa ajustările necesare. 

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.