VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Analiză. Pozițiile Chinei și Indiei față de invazia Rusiei în Ucraina semnalează o schimbare a percepției globale asupra războiului

Pozițiile recente ale Chinei și Indiei față de invazia Rusiei în Ucraina semnalează o schimbare a percepției globale asupra războiului. Analiștii cred că, în ciuda „prieteniei” declarate față de Moscova, acestea ar putea adopta o poziție mai degrabă neutră, scrie Financial Times.

Financial Times scrie că analiștii occidentali au observat un disconfort al Chinei și al Indiei față de Putin, în discuțiile de săptămâna trecută. Premierul indian, Narendra Modi, i-a spus direct președintelui rus că “era în care trăim nu mai este una a războiului”, iar în discuția cu Xi Jinping, Putin a spus că “are în vedere temerile guvernului de la Beijing cu privire la situația din Ucraina”. 

Potrivit oficialilor europeni de rang înalt, chestionați de publicația britanică, comentariile premierului indian Narendra Modi și ale președintelui Xi Jinping reprezintă „un semnal clar și real” de dezacord, chiar cu “caracter critic”, față de războiul lansat de Rusia în Ucraina. Analiștii au mai scos în evidență faptul că acțiunile Indiei și ale Chinei s-ar putea îndrepta spre o poziție mai degrabă neutră, ambiguă, care să le permită să mențină relațiile apropiate cu Rusia dar, în același timp, o ușă deschisă și față de Ucraina și Occident.

„Vorbind strict de Narendra Modi, nu cred că îi place deloc ceea ce se întâmplă [în Ucraina]. Cred că era mult mai bine să adopte o poziție de ambiguitate în care să rămână prietenos față de ambele părți și să beneficieze de această poziție”, a declarat unul dintre oficialii europeni.

Declarațiile Chinei și Indiei de săptămâna trecută au marcat cel mai clar și mai important dezacord public față de războiul din Ucraina din partea celor mai mari două economii ale lumii dintre cele care au decis să nu sancționeze Rusia. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a explicat faptul că, în esență, comentariile celor doi lideri arată că Putin „se izolează din ce în ce mai mult de comunitatea internațională”.

Această schimbare în politica externă a celor două țări ar putea afecta grav Rusia, mai precizează oficialii europeni. Vladimir Putin a declarat în urmă cu două săptămâni că țări precum China au reușit să compenseze relația comercială pierdută cu Europa. Pe de altă parte, deși China a profitat de achiziționarea de mărfuri rusești la prețuri reduse, temerile cu privire la o nouă serie de sancțiuni din partea SUA au obligat companiile chineze să fie precaute în relația cu Moscova și, implicit, în umplerea golurilor pe care sancțiunile europene le-au provocat în sectorul apărării și al tehnologiei din Rusia.

Citiți și: Analiză. Putin se confruntă cu cea mai grea provocare de până acum în calitate de lider

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.