VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Activitățile nucleare sau radiologice, care produc expuneri la radiații ionizate a personalului și populației, reglementate prin lege

Activitățile nucleare sau radiologice, care produc expuneri la radiații ionizate a personalului și populației, vor fi reglementate prin lege. La ședința de marți, 20 septembrie, membrii Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică au aprobat raportul pentru Proiectul de lege cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică.

Documentul a fost elaborat de Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice de pe lângă Ministerul Mediului și corespunde cu angajamentele asumate de Republica Moldova în Planul de acțiuni de realizare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Adoptarea acestui proiect de lege este necesară, întrucât, până în prezent, în Republica Moldova nu este niciun act normativ în vigoare, care ar prevedea cerințe generale și specifice privind asigurarea securității și protecției radiologice în condițiile impactului surselor de radiații ionizate utilizate în industrie, cercetări, securitatea statului, știință, incidente ori accidente radiologice, sau cele de proveniență naturală.

Scopul inițiativei legislative este stabilirea cerințelor de bază de securitate pentru protecția sănătății persoanelor, în cazul expunerii la radiații ionizate în condiții normale, planificate, de urgență radiologică sau nucleară.

Potrivit autorilor, proiectul de lege cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică va contribui la reducerea expunerilor, diminuarea riscului de contaminare radioactivă a mediului, dar și la sporirea transparenței în procesul decizional conex reglementării securității radiologice.

Documentul va fi propus spre aprobare în prima lectură în plenul Parlamentului.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.