VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Analiză BBC. Pe măsură ce costurile energiei din Europa cresc vertiginos, Rusia arde cantități mari de gaze naturale

Pe măsură ce costurile energiei din Europa cresc vertiginos, Rusia arde cantități mari de gaze naturale, potrivit BBC News. Experţii spun că este vorba de gazul care ar fi trebuit să fie exportat în Germania, flăcările fiind vizibile de la granița cu Finlanda. Astfel, rușii ar arde zilnic gaze în valoare de 10 milioane de dolari. 

Oamenii de știință sunt îngrijorați că în urma arderilor se eliberează volumele mari de dioxid de carbon și funingine care ar putea accelera topirea gheții arctice. Analiza realizată de Rystad Energy indică faptul că aproximativ 4,34 milioane de metri cubi de gaz sunt arse în fiecare zi.

Aceste date provin de la o nouă fabrică de gaz natural lichefiat (GNL) din Portovaya, la nord-vest de Sankt Petersburg. Primele avertismente au venit de la cetățenii finlandezi de peste graniță, care au observat o flacără mare la orizont la începutul verii.

Portovaya este situată aproape de o stație de compresoare, în apropierea conductei Nordstream 1, care transportă gaz spre Germania. Aprovizionarea prin conductă a fost redusă de la jumătatea lunii iulie, rușii invocând problemele tehnice. Pe de altă parte, Germania susține că este o manevră pur politică după invazia Rusiei în Ucraina.

Începând cu luna iunie, cercetătorii au observat o creștere semnificativă a căldurii emanate din instalație – despre care se crede că ar proveni din arderea gazelor naturale. Această metodă este comună, mai ales când are la bază motive tehnice sau de siguranță, dar de această data, amploarea acțiunii rușilor i-a derutat pe specialiști.

Flăcările sunt observate de finlandezii de la graniță.

Nu am văzut niciodată o fabrică de GNL să ardă atât de mult”, a declarat dr. Jessica McCarty, expert în date satelitare de la Universitatea Miami din Ohio.

„Începând cu luna iunie, am văzut acest vârf uriaș și pur și simplu nu a dispărut. A rămas anormal de ridicat”.

Mark Davis, CEO-ul Capterio, o companie care este implicată în găsirea de soluții pentru arderea gazului, spune că arderea nu este accidentală și este mai probabil o decizie deliberată luată din motive operaționale.

„Operatorii ezită adesea să închidă instalațiile de teamă că ar putea fi dificil din punct de vedere tehnic sau costisitor să le pornească din nou și probabil că este cazul și aici”, a declarat el pentru BBC.

Se suspectează că ar putea exista inclusiv dificultăți tehnice în gestionarea cantităților mari de gaz care au fost furnizate conductei Nord Stream 1. Specialiștii cred că Gazprom ar fi intenționat să folosească acel gaz pentru a produce GNL la noua fabrică, dar ar fi întâmpinat dificultăți în manipularea acestuia, iar opțiunea cea mai sigură este să-l ardă.

Ar putea fi, de asemenea, rezultatul embargoului comercial occidental impus Rusiei, ca răspuns la invazia din Ucraina.

„Acest tip de ardere pe termen lung poate indica lipsa echipamentelor”, a explicat Esa Vakilainen, profesor de inginerie energetică de la Universitatea LUT din Finlanda.

„Așadar, din cauza embargoului comercial, nu sunt capabili să producă supapele de înaltă calitate necesare procesării petrolului și gazelor. Așa că poate sunt unele supape rupte și nu le pot înlocui”.

„Deși motivele exacte ale arderii sunt necunoscute, volumele, emisiile și locația arderii sunt o amintire vizibilă a dominației Rusiei pe piața energetică din Europa”, a declarat Sindre Knutsson de la Rystad Energy.

Nu ar putea exista un semnal mai clar – Rusia poate reduce prețurile energiei chiar și mâine. Acesta este gazul care altfel ar fi fost exportat prin Nordstream 1″.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.