VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Analist politic: Găgăuzia nu poate avea reprezentanță la Moscova fără asentimentul Chișinăului

Autonomia găgăuză nu dispune de prerogative de politică externă și din acest punct de vedere nu poate să aibă o reprezentanță diplomatică la Moscova. Acest lucru este exclus. Precizarea aparține analistului politic, ex-ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Anatol Țăranu, potrivit căruia dacă autoritățile din Găgăuzia vor insista asupra acestui model de relații cu Federația Rusă, atunci autonomia „se va autoidentifica cu o regiune separatistă”, asemenea regiunii transnistrene.

Guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul a declarat recent pentru presa de la Moscova că „Găgăuzia doreşte să deschidă o reprezentanță la Moscova, dar din cauza sabotajului de la Chişinău, acest lucru va dura mai mult decât se aştepta”.

Potrivit lui Anatol Țăranu, dacă noul bașcan va încerca deschiderea unei reprezentanțe diplomatice în Rusia, aceasta va însemna o încălcare a legislației Republicii Moldova și un demers împotriva suveranității Republicii Moldova.

„Autonomia găgăuză nu dispune de prerogative de politică externă și din acest punct de vedere acest lucru nu poate să se întâmple, dar Transnistria, de exemplu, are o reprezentanță la Moscova. Și atunci, dacă acest lucru se va face și Guțul va insista anume asupra acestui model de relații cu Federația Rusă, atunci trebuie să recunoaștem că Găgăuzia se va autoidentifica cu o regiune separatistă, cum este cea transnistreană și se va pune la picior egal cu separatismul din Transnistria, asta este absolut firesc. Și atunci deja serviciile sau structurile Republicii Moldova vor trebui să reacționeze pentru a introduce o claritate totală în această problemă. Nu are cum Găgăuzia să aibă acolo reprezentanță fără asentimentul Chișinăului, asta este exclus. Dacă acest lucru se va face, repet încă o dată, aceasta va însemna o încălcare a legislației Republicii Moldova și un demers împotriva suveranității noastre”, a spus Anatol Țăranu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) califică drept „imposibilă” intenţia şefei Găgăuziei de a deschide o reprezentanță a autonomiei în Rusia.

„Găgăuzia face parte din Republica Moldova, iar ţara noastră are deja o reprezentanţă diplomatică în Rusia. Deoarece Găgăuzia nu este subiect de drept internaţional, nu poate deschide reprezentanțe oficiale sau diplomatice în alte ţări” – au declarat surse din cadrul MAEIE pentru NewsMaker.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.