VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Analist economic: Suportul oferit de România prin subvenționarea prețului la energia electrică se ridică la 7 milioane Euro lunar

Deficitul de curent electric al Republicii Moldova este acoperit de România în baza unor contracte de avarie. Potrivit analistului economic Veaceslav Ioniță, suportul oferit de Guvernul României prin subvenționarea prețului la energie electrică se ridică la 7 milioane Euro lunar și va constitui cel puțin 35 milioane Euro pentru următoarele 5 luni.

Guvernul României în mod prioritar a decis în timp record de 24 de ore să ofere Moldovei cel puțin 70 milioane kWh de energie electrică la preț plafonat, diferența fiind acoperită de Guvernul României.

„Acest suport imediat și necondiționat al României acoperă breșa creată de imposibilitatea importurilor din Ucraina și acoperă 25-30% din importurile noastre din această perioada. Trebuie să menționăm că Moldova beneficiază de energie electrică din România la preț subvenționat, mult mai mic decât prețul de piață. Suportul oferit de Guvernul României prin subvenționarea prețului la energie electrică se ridică la 7 milioane Euro lunar și va constitui cel puțin 35 milioane Euro pentru următoarele 5 luni. Este un suport financiar direct, care trebuie privind ca un ajutor din partea Guvernului României oferit cetățenilor Moldovei”, a spus economistul.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, în prezent România precaută posibilitatea de a majora suportul pentru Moldova cu 60%, cea ce ne va permite să acoperim 40% din necesarul de energie importată.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.