În anul curent, moldovenii vor arunca la gunoi produse alimentare în valoare de 15,3 miliarde lei, în creștere cu 1,6 miliarde lei față de anul trecut. Potrivit expertului IDIS Viitorul, economistul Veaceslav Ioniță, 20% din produsele alimentare procurate de moldoveni ajung la coșul de gunoi. Cea mai mare risipă de produse alimentare are loc în mediul urban.
Potrivit expertului, cetățenii Republicii Moldova în anul acesta vor cheltui pentru produse alimentare cel puțin 45 miliarde lei, iar 15-20% din toate produsele procurate nu sunt consumate.
„În jur de 8 miliarde lei cheltuiți pentru produsele alimentare, vor fi aruncați în acest an de către fiecare din noi, drept în lada cu gunoi. În sate o parte din produse merg pentru hrana animalelor, dar în orașe totul merge la gunoi. Iar în orașe, risipa este de circa două ori mai mare decât la sate”, a scris Veaceslav Ioniță pe blog-ul său.
Totodată, analistul economic susține că risipa de alimente în R. Moldova este dublă față de alte state, conform datelor Curții de Conturi Europene. În timp ce o parte din produse sunt aruncate direct la coșul de gunoi, cealaltă jumătate se pierde până ajunge la cumpărător: în timpul transportării, distribuției, păstrării și în rețele de magazine.
„Dacă am avea un mecanism de re-distribuție a produsele aruncate la coșul de gunoi, atunci aceasta ar permite dublarea rației alimentare pentru un milion de moldoveni, care se subalimentează din cauza sărăciei. Dacă am fi mai eficienți în cheltuielile pentru alimente și nu am risipi atât de mult, atunci banii economisiți ar fi suficienți pentru plata tuturor facturilor”, a precizat Ioniță.
Cu implicarea Primei Bănci de Alimente din Republica Moldova, alături de mai multe persoane, expertul anunță desfășurarea maratonului „Stop risipa alimentară”. Maratonul începe pe 24 decembrie și se va finaliza pe 2 ianuarie, timp în care cei implicați vor relata cum luptă cu risipa de alimente și vor îndemna și alte persoane să procedeze la fel.