VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Analist economic: Energia de avarie este procurată în orele de vârf și costă de 5 ori mai scump

Analistul economic, Veaceslav Ioniță, susține că joi, 27 octombrie, valoarea maximă a consumului de energie electrică a fost de 751 MW, sau cu 11,2% mai mică decât media pentru precedentele 3 săptămâni.

Ioniță menționează că de luni, 24 octombrie, în Republica Moldova se înregistrează o tendință clară de diminuare a consumului de energie electrică în orele de vârf.

Acesta amintește și de faptul că Republica Moldova procură în prezent energie electrică din România la prețul de 1,76 Lei/kWh, iar energia de avarie costă aproape 7 lei/kWh și poate fi chiar și mai scumpă.

Economistul atenționează că energia de avarie este procurată în orele de vârf și costă de 5 ori mai scump decât energia ordinară.

Menționăm că începând de luni, 24 octombrie, din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei și a reducerii volumelor de gaz de către Gazprom, țara noastră se confruntă cu un deficit de energie electrică. În prezent, Republica Moldova cumpără energie electrică de avarie din România, însă nu este suficientă pentru a acoperi deficitul din sistemul energetic al R. Moldova.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat, joi, 27 octombrie că riscul deconectărilor masive există în continuare, iar dacă va fi luată o asemenea decizie, vor fi deconectate pe o oră câte 20 de localități, pe rând. S-ar putea ca în toate localitățile să fie deconectări, cu excepția centrelelor mari care au spitale.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.