VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ambasadorul Ucrainei în R. Moldova: „Ucrainenii nu sunt ruși și Ucraina nu este Rusia. Asta e cea mai mare diferență pe care rușii nu vor s-o înțeleagă”

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko a oferit un interviu în exclusivitate pentru Vocea Basarabiei în ajunul Zilei Independenței Ucrainei, marcată pe 24 august. Diplomatul a menționat că Ucraina și Rusia sunt țări slave, ortodoxe, două state care au și o parte a istoriei comună, dar sunt două popoare diferite: ucrainenii nu sunt ruși și Ucraina nu este Rusia, iar parcursul european pe care l-au ales cetățenii Ucrainei și R. Moldova nu este pe placul autorităților de la Moscova.

Marko Șevcenko a menționat că rușii și Kremlinul au devenit ostaticii propriilor ideologii și, de mai mult timp, promovează ideea că rușii și ucrainenii sunt același popor. ”Și dacă Kremlinul continuă să promoveze ideea că rușii și ucrainenii sunt același popor, atunci întrebarea este: care e diferența între două părți ale aceluiași popor, în logica lor? De ce o parte este atât de prosperă și altă parte trăiește în mizerie? Numai o singură diferență este – conducerea țării”. 


Vorbind despre parcurs european pe care l-au ales Ucraina și Republica Moldova, diplomatul ucrainean a subliniat că acesta nu poate fi afectat iar reversul poate fi făcut numai prin forță de către inamic.


„Mersul parcursului european poate avea diferită viteză, într-un an mai repede, în alt an mai încet, pentru că Ucraina și Republica Moldova au de făcut foarte multe „teme pentru acasă”, avem de realizat foarte multe reforme. Pentru Ucraina este și mai greu, deoarece avem război și trebuie să ne concentrăm nu doar la război, dar și la reforme, și, sincer, eu nu știu ce țară în lume are o asemenea experiență să facă reforme pe timp de război”, a punctat ambasadorul ucrainean la Chișinău.


Totodată, E.S. Marko Șevcenko a afirmat că cel mai important lucru este că în Ucraina există unanimitate între societatea ucraineană și conducerea țării cu privire la integrarea europeană, ceea ce înseamnă că există suport pentru reformele care trebuie realizate în acest sens.


În context, Șevcenko a precizat că în Ucraina nu există în prezent nicio forță politică care ar opta în favoarea Federației Ruse sau pentru neutralitate, iar în cazul unor alegeri parlamentare, orice partid ar învinge, va fi orientat la ideile împărtășite de populație și ar continua reformele necesare pentru integrarea europeană a Ucrainei.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.