VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău: Conflictul transnistrean nerezolvat este un conflict european

Guvernul Marii Britanii este interesat de soluționarea conflictului Transnistrean. Dat fiind faptul că regiunea transnistreană se află pe continentul european, acest conflict este și european. Declarațiile aparțin ambasadorului Marii Britanii în Republica Moldova, Steven Fisher care a precizat că autoritățile britanice doresc ca Europa să fie un continent fără conflicte.

„Guvernul Marii Britanii este interesat (n.red. de soluționarea conflictului transnistrean). Conflictul transnistrean nerezolvat este un conflict nerezolvat european, suntem cu toții parte a acestui continent și vrem să avem un continent fără conflicte. Deci, când am ajuns, guvernul meu a vrut ca eu să informez autoritățile asupra situației și am făcut acest lucru tot timpul informând Guvernul Republicii Moldova. Dacă eu mă duc la Tiraspol, Guvernul de la Chișinău știe despre acest lucru”, a spus diplomatul.

În context, ambasadorul a spus că soluționarea conflictului transnistrean în timpul apropiat nu se prevede dar istoria Europei de Est a demonstart că schimbările vin chiar și atunci când nu sunt așteptate și pot avea loc rapid. Totodată, acesta a menționat că există unele motive de optimism asupra situației transnistrene, dat fiind faptul că comerțul dintre regiunea transnistreană, R. Moldova și Europa este în creștere pe când cel dintre partea stângă a Nistrului și Federația Rusă este în descreștere.

”M-ați întrebat dacă suntem aproape de o soluție, ar fi imposibil să răspund la această întrebare. Un lucru știu – istoria Europei de Est ne arată că schimbările vin chiar și atunci când nu sunt așteptate și pot avea loc rapid. Așa cum s-a întâmplat cu prăbușirea Uniunii Sovietice, prăbușirea blocului estic și diverse revoluții, astfel situația politică se poate schimba foarte repede. Poate fi așa că se va schimba repede și aici în regiunea transnistreană? Cred că există unele motive pentru un optimism prudent asupra situației transnistrene. Un exemplu ar fi faptul că comerțul dintre regiunea transnistreană, malul drept al Nistrului și Europa este în creștere constantă, iar comerțul între regiunea transnistreană și Federația Rusă este în descreștere. Adică legăturile, contactele dintre cetățeni, dintre antreprenorii de acolo și omologii lor din Europa și de pe malul drept sunt în creștere”, a punctat Steven Fisher în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”.

Diplomatul britanic a declarat că o reintegrare reușită va depinde de voința politică și de opinia publică de pe ambele maluri ale Nistrului, aducând în acest sens exemplul conflictului soluționat din Irlanda.

„Reintegrarea forțată sau reintegrarea fără voință politică, fără voință publică pe malul stâng sau pe malul drept ar fi încă o problemă, dar cred că reintegrarea reușită va depinde de voința politică de pe ambele maluri ale Nistrului. Și cred că va veni atunci când majoritatea oamenilor din regiunea transnistreană vor vedea beneficiile acestea pentru viața lor. Nu știu cum sau când se va întâmpla acest lucru, dar cred că va avea loc în viitor. Putem să vedem exemple în alte părți ale Europei, de exemplu, Irlanda. În Irlanda de Nord, parte a țării noastre, majoritatea din ambele comunități aflate în conflict au schimbat opinii, au dezvoltat atitudine și reintegrarea reușită, un acord a fost acordat pe presiune publică, pe presiunea societății și cred că elementul cel mai important în conflictul transnistrean este opinia publică de pe ambele maluri ale Nistrului”, a conchis ambasadorul Steven Ficher.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.