Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, critică dur proiectul majorității parlamentare a PAS privind interzicerea participării la alegeri a membrilor Partidului ”Șor”, formațiune declarată neconstituțională. Tănase susține că documentul contravine multor principii fundamentale de drept și, peste ani, poate avea un efect de bumerang pentru membrii PAS.
”Atunci când vorbim despre corupere politică, trebuie să spunem că această infracțiune trebuie probată prin decizie judiciară. Nu este în măsură un organ administrativ să decidă asupra coruperii. Parlamentul să decidă prin norme de blanchetă cine e corupt sau nu. În general, există un principiu de drept ce se învață în anul I: faptele sunt stabilite de instanță, or faptul că Parlamentul consideră că dacă cineva a făcut parte dintr-un partid politic el este în mod automat corupt, nu înseamnă că așa și este, doar instanțele au dreptul acesta”, a declarat Alexandru Tănase în cadrul unei emisiuni de la postul Moldova 1.
Fostul președinte al Curții Constituționale și fost ministru al Justiției susține că proiectul contravine multor principii fundamentale de drept și că în mod obligatoriu trebuie să treacă testul constituționalității.
”Da, conjunctura politică i-a determinat să adopte această lege, dar cu metode arbitrare și abuzive, o democrație nu poate fi construită așa. În câțiva ani de zile, dacă după alegerile parlamentare se schimbă majoritatea parlamentară și vine o altă majoritate și va decide că toți cei care au lucrat, de exemplu, la Fundația Soros sau care au făcut parte din PAS sunt dușmani ai poporului și trebuie excluși din procesul politic, ei vor avea un precedent foarte potrivit, se va potrivi ca o mănușă. Trebuie să înțelegem lucrurile mult mai larg decât interesele de moment. Legea trebuie să treacă un test de constituționalitate și magistrații trebuie să fie echidistanți și să nu țină cont de cazul Partidului ”Șor”, pentru că decizia urmează să fie aplicată pentru mulți ani înainte”, a mai declarat Alexandru Tănase.
Amintim, ieri, Parlamentul, prin majoritatea PAS, a decis ca membrii partidelor politice declarate neconstituționale nu vor putea fi aleși pe o perioadă de la trei la cinci ani de la pronunțarea hotărârii Curții Constituționale.
Inițiativa legislativă a fost elaborată în contextul ajustării cadrului normativ intern referitor la lichidarea partidelor politice, după ce Curtea Constituțională a emis o Hotărâre prin care a declarat Partidul Politic „Șor” neconstituțional și l-a dizolvat.