Agricultorii cer repetat autorităților achitarea subvențiilor restante, în caz contrar amenință cu proteste. Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, spune că atmosfera în teritoriu este una tensionată, iar fermierii ar putea ieși la proteste, după modelul României și Poloniei. Printre revendicările agricultorilor se regăsesc achitarea subvențiilor și majorarea fondului de subvenționare.
În cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, Alexandru Slusari a menționat că fermierii nu-și doresc proteste pentru a destabiliza situația în Republica Moldova, însă dacă reprezentanții Guvernului nu vor urgenta achitarea subvențiilor restante, agricultorii ar putea ieși în stradă pentru a-și revendica drepturile.
„Noi suntem oameni responsabili. Scopul nostru nu este să ieșim la proteste. Noi înțelegem care este situația în Republica Moldova. Marea majoritate a membrilor Forței Fermierilor sunt persoane cu viziuni proeuropene, pronaționale. Dar fermierii văd care este atmosfera în teritoriu. Zilnic comunică cu agricultorii. Văzând cum se acționează în țările vecine, cât de prompt acționează Uniunea Europeană după protestele fermierilor, agricultorii insistă pe măsuri similare cu colegii lor din România, Polonia, Bulgaria. Dacă guvernanții rămân inapți și promisiunile rămân nerealizate, nu rămâne altă cale decât cea a protestelor. Noi am transmis un mesaj de revoltă și am transmis atmosfera care persistă în rândurile fermierilor”, a spus Alexandru Slusari.
Potrivit lui Slusari, din suma totală a subvențiilor restante de peste 1,4 miliarde de lei, în primele patru luni ale anului, au fost achitate mai puțin de 30%. Procesul ar fi blocat de lipsa de personal de la Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură. De asemenea, potrivit lui Slusari, deși s-a promis o majorare substanțială a fondului de subvenționare la rectificarea bugetului, se pare că acest lucru nu se va întâmpla.
„Dacă spun că datoriile de achită lent, e un cuvânt prea bun încă. În septembrie 2021 a fost anunțată reforma AIPA, a trecut un an și au schimbat ministrul. E mai 2023 și tot auzim că e nevoie de 75 de persoane suplimentare la AIPA, că sunt 22 funcții vacante, că AIPA nu face față. Agricultorii ce au cu asta? Fermierii spun clar că au nevoie de aceste subvenții, în situația în care sunt după secetă, după scăderea dramatică a prețurilor, când băncile nu ne creditează, subvenția și rambursarea TVA sunt două metode eficiente. Promisiunea la ultima întâlnire cu premierul a fost că în luna aprilie urma să aibă loc rectificarea bugetului și să fie majorat fondul de subvenționare cu 60 de milioane de lei. Luna aprilie a trecut, am aflat că rectificarea bugetului va fi în luna mai, dar va fi foarte modestă, iar majorarea fondului de subvenționare va fi cu 100 de milioane”, a mai spus directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, notează IPN.
În legea bugetului de stat pentru anul 2023 a fost stabilită valoarea Fondului național pentru dezvoltarea agriculturii și mediului rural de 1,5 miliarde de lei.