Deși locuiește de mai mulți ani în capitală, actorul Alexandru Pleșca a fost printre primii alegători care și-a exercitat dreptul de vot în satul de baștină Sculeni, raionul Ungheni. Dimineața a mers la alegeri, iar seara va juca în spectacol „Romeo și Julieta” pe scena Teatrului Național Mihai Eminescu din Chișinău. Actorul afirmă că iubește foarte mult satul său natal și dorește ca să devină o localitate europeana, iar astăzi printre primii a pus ștampila pentru o schimbare.
Alexandru Pleșca: Asta este o datorie a mea și, dacă nu aș fi făcut-o, vă spun sincer că m-aș fi simțit penibil. Din acest motiv, de fiecare dată când am posibilitatea și chiar dacă nu o am, găsesc timp și merg în sat, unde am și viză de reședință…
Vocea Basarabiei: Dar de ce în sat?
Alexandru Pleșca: De ce în sat? Pentru că îmi iubesc foarte mult satul, țin foarte mult la el și doresc ca și satul meu să devină un sat european. Din acest motiv, m-am dus și mi-am pus ștampila pe o schimbare.
Vocea Basarabiei: A fost greu să știi cui să-i dați votul?
Alexandru Pleșca: De data asta, nu. Dacă în ceilalți ani, în celelalte dăți când erau alegeri locale era cumva mai greu, iată că de data asta nu, deja eram hotărât pe cine trebuie să votez și sper ca acest candidat, pe care l-am votat nu numai eu, dar și mulți consăteni, pentru că, de fapt, eu vin din Sculeni, mulți locuitori ai comunei Sculeni care l-au votat pe acest candidat să nu fie dezamăgiți și, dacă va câștiga, să se țină de promisiuni, pentru că știți cum, deseori candidații vin cu promisiuni, dar nu știu de ce nu le țin.
Vocea Basarabiei: Cât cântărește o promisiune, ce valoare are ea?
Alexandru Pleșca: Cântărește foarte mult, pentru că ei știu cum să ne măgulească și au texte foarte bine ticluite, au promisiuni frumoase, ca noi, alegătorii de rând, să mergem și să dăm votul pentru ei. Din acest motiv, dacă e să răspund la întrebarea dvs., o promisiune e destul de grea, cântărește mult și sper ca nu doar să fie în calitate de promisiune, dar ceea ce ne zic măcar 50% să înfăptuiască pe durata unui mandat.
Vocea Basarabiei: Trebuie să vorbim și despre ce posibilități va avea primarul să îndeplinească din acele promisiuni, pentru că, pe de o parte e nevoie de bani, pe de altă parte e nevoie de implicarea cetățeanului, după care să nu fie chiar tare pestriț Consiliul local, pentru că atunci se încep neînțelegeri, dispute între primar și Consiliul local.
Alexandru Pleșca: Corect. Și dacă se întâmplă lucruri de genul acesta, până la urmă, 4 ani de zile se ceartă și, în același timp, vedem că nu s-a realizat nimic. Sper foarte mult ca peste tot, nu numai în comuna mea, dar peste tot să fie un primar care, într-adevăr, să țină la oraș, la localitate, la comună, la sat și să facă treabă și, în același timp, și consilierii care sunt alături de el să meargă ca o echipă, nu ca niște dușmani.
Vocea Basarabiei: Nu s-a supărat lumea de aceste noțiuni, nu au obosit de reformă, de schimbare, de transformare?
Alexandru Pleșca: Probabil că noi, oamenii, încă suntem naivi și credem, pentru că noi toți, evident că țara noastră are nevoie de schimbare și în momentul când cineva zice că „eu am să pot”, cumva credem în aceste noțiuni, chiar dacă ele deja sună la ureche ca ceva fals, banal, dar noi avem nevoie și credem, noi sperăm că această schimbare o să vină, până la urmă, odată și odată.
Vocea Basarabiei: Ce părere are Alexandru Pleșca despre cetățeanul care încă mai poate fi momit cu o pomană electorală? S-a vorbit mult în această campanie electorală despre coruperea alegătorului. Cum se explică fenomenul acesta care a luat proporții, dacă e să credem instituțiilor statului?
Alexandru Pleșca: Știu. Și vă zic așa: sunt foarte mulți cetățeni de la noi, cred eu, sunt foarte mulți care nu cred în nimeni, nu vor să voteze cu nimeni, dar în același timp se prind la această momeală pentru 200, 300, 500 de lei. Și el este mai bucuros de 500 de lei care efectiv nu faci nimic absolut cu ei decât să meargă și să pună votul cu Xulescu, să zic așa. Acest om nu gândește în perspectivă, nu gândește ce va fi cu el sau ce se va întâmpla cu noi timp de 4 ani de zile, noi gândim acum. Din punctul meu de vedere, haideți să încercăm să gândim nu azi, dar să gândim ce va fi mâine, poimâine, 2, 3, 4 ani de zile mai târziu.
Vocea Basarabiei: Dar ce facem, îl învinuim pe alegător sau trebuie totuși să vedem ce fac politicienii, cei care încearcă prin aceste metode să discrediteze inclusiv procesul electoral?
Alexandru Pleșca: E adevărat, dar noi trebuie să fim tari, chiar dacă vine cineva și îți propune o sumă, înțeleg că este greu, dar mai bine, nu știu, merg să descarc vagoane, să zic așa, decât să iau 500 de lei. Chiar dacă nu am ce mânca, eu merg și mătur pe străzi, dar n-am să votez pentru cineva care mi-a dat mită, pentru că îmi dau seama că acea persoană care îmi dă mită va lua mită și schimbarea despre care am vorbit ceva mai devreme nu se va mai întâmpla.
Vocea Basarabiei: Aceste alegeri au și miză geopolitică, se alege între Vest și Est sau se alege persoana, se alege gospodarul?
Alexandru Pleșca: Ideea este că, dacă vorbim acum de localități, mulți vor schimbarea să fie la ei în localitate, dar în același timp să aibă conexiune cu Vestul. De exemplu, eu fiind din satul Sculeni, la vamă cu România, satul meu nu este gazificat, deci, oamenii încă fac focul cu lemne și cărbuni. Ne-am dori foarte mult ca să putem să atragem subvenții din România ca, cel puțin, satul meu să fie gazificat, ca oamenii să nu se mai gândească mâine de unde o să taie un copac sau ceva ca să facă focul. Eu acum am dat un mic exemplu, evident că ne dorim să avem această conexiune cu Vestul, o zic din punctul meu de vedere, din perspectiva mea.
Vocea Basarabiei: Ce le spui celor care încă nu au decis să meargă sau să nu meargă la vot?
Alexandru Pleșca: A rămas cred că puțin timp, astăzi este ziua când trebuie să mergeți neapărat să vă faceți datoria față de voi înșivă, față de țară, față de viitorul vostru și să mergeți la vot. Și sunt sigur că, dacă nu azi, schimbarea va veni peste un an, doi, trei, sunt absolut convins.
Vocea Basarabiei: Dar trebuie s-o facem azi?
Alexandru Pleșca: Evident, azi o facem, azi semnăm pentru viitor.