VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Alexandru Musteață: În spatele spargerii conturilor de Telegram par a sta serviciile speciale ale altor state

În spatele acțiunilor de spargere a conturilor de Telegram și publicare a conversațiilor personale par a fi serviciile speciale ale altor state. Primii suspecți sunt reprezentanții Federației Ruse. O spune directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață.

Șeful SIS spune că acțiunea face parte dintr-o campanie de tensionare a situației din țară și de subminare a încrederii cetățenilor în instituțiile statului. Alexandru Musteață spune că pe cazul spargerii conturilor de Telegram a fost inițiată o cauză penală, iar SIS oferă procurorilor tot sprijinul necesar, notează IPN.

Potrivit datelor preliminare au fost sparte conturile de Telegram ale președintelui Maia Sandu, vicepremierului Andrei Spînu, ministrului Justiției, Sergiu Litivineco, șefului IGP, Viorel Cernăuțeanu, dar și consilierului prezidențial, Dorin Recean. Șeful SIS spune că numărul conturilor sparte ar putea fi mai mare, însă ilegalitatea nu poate fi depistată instant.

„Este o cauză penală inițiată de PCCOCS, SIS acordă suport acolo unde este nevoie. Pare a fi o spargere a conturilor de Telegram, nu a telefoanelor ca dispozitive, ci a conturilor. Nu toată lumea a identificat încă spargerea. Tehnic vorbind, este o procedură ce nu poate fi identificată imediat. Sunt diferite ipoteze pe care le investigăm. Când ai un număr atât de mare de conturi, toate accesate clandestin în aceeași perioadă, ar putea fi un acces de pe server. Vom expedia o scrisoare către compania care gestionează această aplicație. Deocamdată, e vorba de conversațiile de pe această aplicație și nu sunt făcute publice alte date din telefoane”, a spus Alexandru Musteață în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Potrivit șefului SIS, instituția asigură confidențialitatea conversațiilor demnitarilor doar pe linia guvernamentală. Conversațiile private reprezintă responsabilitatea fiecărui cetățean, spune Alexandru Musteață.

„Când e vorba de comunicațiile criptate, este așa-numita linie guvernamentală, e o linie telefonică asigurată de SIS, criptată, adică protejată și securizarea acestei linii este competența SIS. La această linie sunt conectate majoritatea persoanelor din conducerea țării. Atunci când e vorba de conturi personale, este responsabilitatea fiecăruia. Igiena cibernetică este o responsabilitate a fiecărui cetățean. Îndemn toți cetățenii să fie foarte prudenți cu dispozitivele și aplicațiile lor, e o chestie de protecție a datelor personale”, a mai spus directorul SIS.

Mai mult, șeful SIS dă de înțeles că în spatele acțiunilor de denigrare a conducătorilor statului ar sta serviciile speciale străine, a căror interes ar fi subminarea încrederii cetățenilor în conducerea țării.

„Penetrarea, copierea comunicațiilor și lansarea lor în public pare fi o acțiune coordonată, care tinde să creeze disensiuni în societate, să încerce să erodeze încrederea cetățenilor în instituțiile statului. Asta s-a făcut într-o zi extrem de bine aleasă, ziua când Guvernul a aprobat și a expediat Curții Constituționale un demers important. Sunt încă multe întrebări asupra veridicității informației, însă procesul care a avut loc și ziua aleasă indică asupra unor acțiuni coordonate. E vorba de o acțiune specială de denigrare. La o primă analiză în spatele acestor acțiuni par a sta serviciile speciale ale altor state. Primii suspecți ar fi cei din Federația Rusă”, a mai spus Alexandru Musteață.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a recunoscut că în rezultatul spargerii contului său personal de pe o rețea de socializare, în spațiul public au fost publicate fragmente din corespondența sa personală. Potrivit ministrului, mai multe convorbiri au fost trunchiate, deplasate și rupte din context. De asemenea, reprezentanții instituției prezidențiale au anunțat că și conversațiile care-i sunt atribuite consilierului prezidențial, Dorin Recean, sunt fabricate.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.