VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Alexandru Flenchea: În condițiile actuale, statutul de neutralitate nu ne oferă un mare grad de siguranță

Statutul nostru de neutralitate, în actualele condiții, nu ne dă un mare grad de siguranță, deoarece am văzut că dreptul internațional nu contează, în prim-plan sunt interesele expansioniste. Declarația a fost făcută de directorul Asociației „Inițiative pentru Pace”, ex-vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit lui Alexandru Flenchea, Moscova consideră că statutul de neutralitate nu este altceva decât „un pretext pentru Republica Moldova ca să nu se alieze deschis cu Moscova” și să nu sprijine acest război împotriva Ucrainei.

„Statutul nostru de neutralitate în actualele condiții, cel puțin, nu ne dă mare senzație și mare grad de siguranță, pentru că, am văzut, dreptul internațional nu contează, pentru că în prim-plan vin interesele expansioniste, cu atât mai mult că vedem poziția Federației Ruse, acele demersuri pe alocuri ciudate, declarațiile lui Lavrov, amenințările, aluziile că Moldova s-ar pregăti să atace militarii ruși din Transnistria. Nimic nu-i mai fals! (…)Din păcate, ne-am întors în paradigma Războiului Rece, Rusia a întors toată lumea într-o realitate în care există sfere de influență și zone de interese. Și atunci, în opinia Moscovei, în cazul dat Republica Moldova este o zonă de interes exclusiv al lor și trebuie să ne comportăm cum s-ar comporta o republică unională”, a declarat directorul Asociației „Inițiative pentru Pace”.

Întrebat de jurnalista Valentina Ursu dacă există posibilitatea ca să fie reluate discuțiile în formatul de negocieri „5+2” din moment ce Rusia și Ucraina sunt în război, Flenchea a menționat că formatul este „sub așteptări”, deoarece, cel puțin, doi actori – Tiraspolul și Moscova „l-au transformat într-un proces și un scop în sine”.

„Tocmai pentru că Rusia și Ucraina sunt în război, tocmai pentru că suntem într-o zonă de insecuritate extremă, subiectul diferendului transnistrean este în centrul atenției și este motiv de îngrijorare nu doar pentru Chișinău, dar și pentru ambii vecini ai noștri – Kiev și București, iar prin extensie, UE, SUA și NATO”, a afirmat ex-vicepremierul pentru reintegrare, menționînd că Moscova încearcă să excludă partenerii noștri – UE, SUA, OSCE și Ucraina din procesul de negocieri.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.