VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

DOC/ Magistrata Iana Talmaci, candidată la funcția de membru al CSM, nu a promovat concursul de evaluare a integrității

Comisia „Pre-Vetting” informează că a examinat cererea candidatei la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Iana Talmaci, actualmente judecătoare în cadrul instanței din Strășeni. Urmare deliberărilor, membrii Comisiei au decis că magistrata nu a promovat evaluarea.

Potrivit Legii nr. 26/2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, retragerea din concurs a unui candidat după ce instituția responsabilă de organizarea alegerilor sau a concursului transmite lista cu candidați către Comisie, echivalează cu nepromovarea evaluării, indiferent de motivul invocat de candidat.

Totodată, articolul 14 alin.1 din Legea nr. 26/2022 prevede că candidatul are dreptul să conteste decizia Comisiei în termen de 5 zile de la primire.

Iana Talmaci a fost numită în august 2015 în funcția de magistrată la Judecătoria Strășeni. În perioada 2016-2019 a fost în concediu de maternitate. Ulterior, prin Decretul Președintelui R. Moldva din 12 August 2020, Talmaci a fost numită în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă.

Potrivit declarației de avere, pentru anul 2021 Talmaci a indicat un salariu anual de 299 611 lei de la Judecătoria Strășeni, ceea ce constituie 24 967 de lei lunar. Magistrată indică 17 999 de lei din devidente.

Declarația de avere:

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.