VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Alexandru Flenchea despre regimul de la Tiraspol: Păstrează o neutralitate maximă

Pretinsele autorități de la Tiraspol păstrează o neutralitate maximă în raport cu războiul din Ucraina. O spune șeful Delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC), Alexandru Flenchea, potrivit căruia regimul de la Tiraspol nu-și dorește escaladarea războiului, ci revenirea la situația de până la 24 februarie 2022.

Șeful Delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control se arată sceptic că Rusia ar recurge la gestul recunoașterii regiunii transnistrene, notează IPN. O astfel de acțiune ar trăda disperare în rândul strategilor de la Moscova și ar distruge complet relațiile cu Chișinăul, spune fostul vicepremier pentru Reintegrare.

„Vladimir Putin are undeva, chiar și la nivel de subconștient, harta Uniunii Sovietice și acționează exact în paradigma asta, lucru care s-a văzut. Interesul pentru regiunea transnistreană este interesul ca și pentru un instrument, o pârghie de a exercita presiune asupra Republicii Moldova. Dar între Rusia și regiunea transnistreană este Ucraina. În actualele condiții, cât războiul încă mai durează, nu văd posibilități ca Rusia să întreprindă acțiuni revoluționare în raport cu Transnistria. Să recunoască Transnistria ca să obțină ce? Ce să urmeze? Ca să dea mână liberă Ucrainei ca să intre în Transnistria? Pentru că asta s-ar întâmpla. Recunoașterea Transnistriei de către Rusia ar fi un gest de disperare, un pas care ar pune punct relației cu Chișinăul”, a spus Alexandru Flenchea în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

În același timp, Alexandru Flenchea spune că administrația de la Tiraspol manifestă prudență maximă în retorică atunci când este vorba de războiul din Ucraina. Potrivit ex-vicepremierului, liderii separatiști nu-și doresc implicarea regiunii transnistrene în război, ci menținerea păcii și relații privilegiate cu Rusia.

„Mesajele Tiraspolului nu s-au schimbat în linii mari. Acum și-au găsit un nou subiect de discuție în privința legii separatismului, își fac campanii mediatice în presă, dar retorica lor nu s-a schimbat. Ei păstrează o neutralitate maximă. Doar Ignatiev (negociatorul politic din partea Tiraspolului în relația cu Chișinăul – n.r.) repetă elemente din narativele Moscovei privind ucrainizarea Republicii Moldova, o Moldovă care este anti-rusă, dar fără a acuza Ucraina, fără a fi ostil Ucrainei. Până la urmă, Iganatiev s-a născut în regiunea Odessa, are pașaport ucrainean. Ei vor să se continue situația de până la război, cu gaz gratuit, cu hotar deschis, să fie pace și afacerile să meargă”, a mai spus șeful Delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control.

Acum două zile, președintele rus Vladimir Putin și-a anulat decretul privind politica externă a Federației Ruse semnat în mai 2012. Documentul prevederea, inclusiv, „căutarea modalităților de soluționare a problemei transnistrene bazate pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului neutru al Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei”.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.