VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Alexandr Slusari: În următoarele luni ne putem aștepta la acțiuni ostile din partea Gazpromului

Ex-deputatul Alexandru Slusari susține că Moldovagaz sfidează legislația națională și refuză să se conformeze procedurilor de implementare a pachetului III energetic. Astfel, potrivit politicianului, în următoarele luni, ne putem aștepta „la niște acțiuni ostile din partea Gazpromului”, care se opune vehement demonopolizării pieței gazelor și independenței sistemului de transportare a gazelor de sistemul de furnizare.

„Puțin cine a atras atenție ieri la știrea despre faptul că Moldova Gaz sfidează legislația națională și refuză să se conformeze procedurilor de implementare a pachetului III energetic. În următoarele luni trebuie să așteptăm la niște acțiuni ostile din partea Gazpromului, care se opune vehement demonopolizării continuă a pieței gazelor și independenței sistemului de transportare a gazelor de sistemul de furnizare. Putem aștepta la titluri executorii de la arbitraj din Sankt-Petersburg privind încasarea așa ziselor datoriilor istorice. Nu exclud că la datoriile malului drept Gazprom va adăuga și datoriile malului stâng. Aștept că concernul rus va încerca să aplice sechestru pe sistemul moldovenesc de transportare a gazelor. Apropo, războiul economic va fi declanșat sub paravanul protocolului, semnat de Andrei Spânu, unde este un punct , formulat vag, dar care poate fi interpretat ca garanția amânării pachetului III pentru Moldova Gaz. Incompetență și aroganță a unui politician ratat ne costă tot mai scump”, a scris Slusari pe pagina personală de Facebook.

Urmare a acordului semnat de R. Moldova și Gazprom în 2021, pe lângă contractul pe gaze, a fost semnat și un protocol al celor mai importante înțelegeri, iar acel protocol prevede și angajamentul R. Moldova de a nu forța o vreme (cât timp va dura reglementarea datoriei) reorganizarea Moldovagaz și nici aplicarea unor sancțiuni față de întreprindere pentru lipsa acestei restructurări.

Pachetul energetic al treilea, însă, tocmai asta prevede, fiind vorba în linii mari despre o liberalizare a pieței energetice, dar prin măsuri concrete cum ar fi separarea cumpărătorului de vânzător, atât pe piața de gaze, cât și pe cea de energie electrică.

Andrei Spînu a declarat ulterior în cadrul unei conferințe de presă că R. Moldova nu a avut altă soluție decât să facă această concesie iar Guvernul rămâne angajat în continuare pentru implementarea Pachetului III în întregime.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.