VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Victor Bînzari: Bucureștiul ne ajută și în prezent să asigurăm R. Moldova cu energie electrică

Bucureștiul a ajutat substanțial Republica Moldova să depășească criza energetică și cea a gazelor cu care s-a confruntat țara noastră pe timp de iarnă. Primul ajutor a venit atunci când au fost stopate livrările de gaze naturale de către concernul Gazprom, în 2021. Iar un alt mare ajutor a fost deschiderea sucursale în România și obținerea licenței astfel ca noi să putem procura energie din țara vecină, inclusiv de la operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România (OPCOM). O spune șeful Energocom, Vadim Bînzari, care a precizat că și în prezent țara noastră procură necesarul de energie electrică de la bursa OPCOM.

Vadim Bînzari a declarat în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, că necesarul de energie electrică al Republicii Moldova este achiziţionat de pe piaţa OPCOM, în funcţie de deficitul înregistrat în orele de vârf. Potrivit lui, acest lucru este un colac de salvare pentru asigurarea deplină a țării cu energie electrică.

„Deci, primul ajutor ne-a venit atunci când au fost stopate livrările de gaze naturale în 2021, iar ulterior cel mai mare ajutor a fost atunci când partea română ne-a ajutat la deschiderea acelei sucursale în România, obținerea licenței, s-au făcut într-un regim mega-rapid și aceasta ne-a ajutat ca foarte repede noi să putem procura energie din România, inclusiv de la bursa OPCOM. Primele contracte cu companiile producătoare de energie din România…Cota-parte a energiei produsă în România a scăzut în comparație cu astă-iarnă, dar de fiecare dată pentru a completa necesarul de consum al energiei electrice noi oricum cumpărăm de la bursa OPCOM. Deci, este un colac de salvare la acest moment”, a spus Vadim Bînzari.

Directorul Energocom susține că în prezent R. Moldova achiziționează energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) – 95%, cu 66 dolari MWh, restul necesarului fiind acoperit de la Ukrhidroenergo sau OPCOM. Oficialul a precizat că prețul energiei achiziționată din România variază, în dependență de mai mulți factori.

„Dacă nu vorbim de MGRES, prețul care este deja cunoscut, 66 de dolari per megawatt-oră, în România prețurile variază de la oră la oră, de la o zi la alta, în funcție de câtă energie este produsă, în funcție de care este cererea pe piață. Deci, niciodată nu cunoști și prețul final al energiei la sfârșitul zilei îl cunoști deja după ce este făcut public. Doar în orele de vârf noi avem nevoie să procurăm o cantitate de energie suplimentară. Avem un contract cu partea ucraineană, cu Ukrhidroenergo, dar din cauza a ceea ce se întâmplă în Ucraina, ei, în primul rând, livrează energia necesară către consumatorii din Ucraina și dacă au un surplus și dacă există capacitatea de a transporta această energie către Republica Moldova, doar în cazurile date noi procurăm de la ei, în rest noi procurăm de la OPCOM”, a precizat șeful Energocom.

Modelul OPCOM este cel din UE. Energia se vinde pe ore, la prețuri diferite. Totodată preţurile scăzute în orele de zi se atestă preponderent în zilele de week-end, când consumul de energie scade. Zilnic, până la ora 12.30 se depun ofertele la OPCOM, iar la 14.00 vin rezultatele generate de o platformă digitală.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.