VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Alertă epidemiologică în capitală! Gîlca susține că se atestă un număr mare de infecții respiratorii și gripă

Capitala se află în alertă epidemiologică de gripă. Anunțul a fost făcut de către șeful Direcției municipale asistență medicală și socială, Boris Gîlca. Din cauza numărului mare de infecții respiratorii și gripă, spitalele din municipiul Chișinău sunt arhipline. Autoritățile municipale dau asigurări că situația este sub control.

Potrivit lui Gîlca, în ultima săptămână s-au înregistrat 163 de cazuri de gripă, dintre care 97 la copii.

„Avem o situație îngrijorătoare. Avem o adresabilitate sporită pentru internări cu infecții respiratorii atât la copii, cât și la adulți. Avem un număr în creștere de noi raportări de gripă. Estimările noastre spun că, cazurile de gripa sunt mai multe, însă nu toți pot să dea teste de laborator pentru a confirma. Cu siguranță suntem în alertă epidemiologică. Am avut această perioadă de repaus și observăm o mică diminuare a cazurilor de infecții, cu toate că situația rămâne foarte îngrijorătoare”, a declarat șeful Direcției municipale asistență medicală.

Boris Gîlca susține că în ultima săptămâna s-a înregistrat flux sporit de internări, în special în cazul minorilor cu acuze de infecții respiratorii. Cele mai afectate sunt grupurile de copii copii cu vârsta 5-14 ani, urmată de cei cu vârsta de 0-4 ani.

„Cele mai afectate grupuri de populație sunt grupele de copii 5-14 ani, după care 0-4, dar și la adulți. Azi dimineață, la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru copii, pe 100 de paturi sunt internați 110 copii, dintre care 67 cu gripa confirmată. Am desfășurat și continuăm să desfășurăm paturi suplimentare. Este o situație complicată dar ne vom isprăvi”, a precizat Gîlca.

Aceeași situația este înregistrată și la Spitalul de copii Nr. 1, unde sunt internați 125 de copii pe 100 de paturi.

Autoritățile municipale estimează că numărul cazurilor ar putea crește până la sfârșitul lunii ianuarie, iar ulterior numărul îmbolnăvirilor ar urma să scadă.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.