VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Alegeri Europarlamentare, 9 iunie 2024: cetățenii R. Moldova cu cetățenie română pot vota la 52 de secții

Ambasada României la Chișinău reamintește că la alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc duminică, 9 iunie 2024, vor fi deschise în Republica Moldova 52 de secții de votare, dintre care 28 de secții în zona Centru, 17 secții de votare în zona nord și 7 în sudul Republicii Moldova.

În municipiul Chișinău, alegătorii pot vota la oricare dintre cele 13 secții de votare deschise în capitală.

Precizăm că NU sunt organizate secții de votare la sediul Ambasadei României sau la sediul Institutului Cultural Român “Mihai Eminescu”, cele mai apropiate secții de aceste locații fiind la Liceul „Gheorghe Asachi” (3 secții de votare), Liceul “Spiru Haret” (3 secții de votare), Universitatea de Stat din Moldova (2 secții de votare) și la Teatrul “Satiricus” (1 secție de votare).

Harta interactivă a secțiilor de votare poate fi consultată la link-ul pus la dispoziție de Autoritatea Electorală Permanentă și care se regăsește, de asemenea, și pe pagina de Facebook a Ambasadei României:  

https://gis.registrulelectoral.ro/DrumLaSectieEuroparlam…

Cetățenii români cu drept de vot care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secție organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării: 

– cartea de identitate;  

– cartea electronică de identitate;  

– cartea de identitate provizorie;  

 – buletinul de identitate;  

– pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic;  

– pașaportul simplu temporar;  

– pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic;  

– pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic;  

– în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar. 

 La alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024 nu este permisă votarea cu titlul de călătorie. Totodată, reamintim că pentru a putea vota, actul de identitate trebuie să se afle în termenul de valabilitate, nefiind posibilă votarea cu un document expirat.

 Cetățenii străini ai altor state membre UE, cu domiciliul sau reședința pe teritoriul României, pot vota eurodeputații români doar dacă s-au înregistrat în prealabil în România pe listele speciale pentru a vota la aceste alegeri.

 Votarea începe la ora 07:00 și se încheie la ora 22:00, ora locală. Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, pot să exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23:59, ora locală, în condițiile legii. 

Informații suplimentare/ link-uri utile:

 Ghidul alegătorului român la secțiile de votare din străinătate:  

https://www.mae.ro/…/ghidul_alegatorului_roman_din…

 Întrebări frecvente referitoare la votul în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024: 

https://www.mae.ro/…/2024.03.26_intrebari_frecvente…

 Secțiunea dedicată alegerilor pentru Parlamentul European de pe site-ul MAE: 

https://www.mae.ro/node/64179

 Site-ul Autorității Electorale Permanente: 

https://www.roaep.ro

 Secțiunea dedicată alegerilor pentru Parlamentul European de pe site-ul Biroului Electoral Central: 

https://europarlamentare2024.bec.ro

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.