VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Alegeri europarlamentare 2024: Secțiile de vot, deschise în Cehia și Irlanda

Cabinele de vot s-au deschis vineri, la ora locală 14:00 în Republica Cehă, unde cetăţenii vor alege 21 de europarlamentari dintre cei 674 de candidaţi de la 30 de partide, relatează POLITICO.

Cehia este una dintre cele două ţări din UE care votează pe parcursul a două zile (cealaltă este Italia, unde se votează sâmbătă şi duminică), secţiile de votare urmând să fie deschise şi sâmbătă, urmând să se închidă la ora locală 14.00 (15.00, ora României).

Întrucât cehii nu votează de data aceasta în cadrul niciunui alt scrutin la nivel naţional, se aşteaptă ca prezenţa la vot – care în mod tradiţional rămâne în urma mediei UE – să fie foarte scăzută. În 2019, doar 28% dintre cehi au votat la alegerile europene, cel mai mic procentaj după cel al slovacilor. 

Alegerile pentru UE pot fi considerate însă ca o perioadă de probă pentru alegerile interne – cehii vor alege un nou parlament în 2025. Principalele subiecte în campania pentru aceste alegeri europene au fost migraţia, acordul verde al UE (Green Deal) şi Ucraina.

Alegerile pentru cei 720 de membri ai Parlamentului European, care se desfăşoară în perioada 6-9 iunie, au început joi, în Olanda, şi au continuat vineri cu Irlanda şi Republica Cehă, scrie news.ro. Sondajul la ieşirea de la urne din Olanda prognozează 8 locuri pentru alianţa dintre Partidul Verzilor şi Partidul Laburist, iar 7 locuri pentru Partidul Libertăţii, de extremă dreapta, al lui Geert Wilders, care a câştigat anul trecut alegerile legislative naţionale. Pentru Wilders, al cărui partid nu avea deloc reprezentanţi în Parlamentul European, este vorba de un succes, deşi nu chiar de proporţiile categorice prognozate înainte de scrutin. De altfel, Europa se îndreaptă spre momentul său Donald Trump. Dacă sondajele sunt corecte, aceste alegeri vor reordona peisajul politic al continentului cu o ascensiune considerabilă a extremei dreapta.

Letonia, Malta şi Slovacia vor vota sâmbătă, 8 iunie, pentru Parlamentul European. În Cehia, urnele vor fi deschise aşadar şi sâmbătă, în timp ce în Italia se va vota sâmbătă şi duminică.

Celelalte 20 de ţări ale Uniunii (Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria) vor organiza alegerile europene duminică, 9 iunie.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.