VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Alecu Reniță: Transnistria este parte integrantă a R. Moldova și trebuie să fie parte din Europa și nu din lumea rusă

Transnistria este parte integrantă a Republicii Moldova și trebuie să fie parte din Europa și nu parte din lumea rusă. Opinia a fost exprimată de Alecu Reniță, fost deputat, semnatar al Declarației de Independență în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei. Potrivit lui Reniță, Transnistria este un centru regional de corupție creat de Moscova și un „cap de pod” în caz de război.

„Transnistria este parte integrantă a Republicii Moldova. De aceea, Transnistria trebuie împreună cu R. Moldova să adere la UE, să fie parte din Europa și nu parte din lumea rusă. În caz contrar, aici o sa fie permanent o zonă conflictuală. Rusia a dorit să creeze în această parte a Europei o enclavă precum regiunea transnistreană, care este un centru regional de corupție. Pentru Rusia, regiunea transnistreană este un obiectiv geopolitic, un obiectiv economic de unde poți scoate bani pentru rețelele mafiote și un centru de unde ei poți ține în prinsoare toată R. Moldova pentru a nu-i permite ca la un moment dat să se ducă spre România sau spre UE”, a spus ex-deputatul.

Potrivit ex-parlamentarului, imediat după încetarea războiului din Ucraina, regiunea transnistreană, care este „un focar de instabilitate” va intra într-un nou plan de securitate regională. Valeriu Reniță susține că dacă autoritățile de la Chișinău nu vor lichida acest focar de instabilitate, atunci îl va lichida Ucraina prin ermetizarea frontierei cu segmentul transnistrean.

„Dacă noi nu vom lichida noi acest focar de instabilitate, atunci îl va lichida Ucraina, deoarece o să ermetizeze toată frontiera cu segmentul transnistrean. Totodată, în contextul stabilirii păcii în bazinul Mării Negre se vor rezolva trei lucruri esențiale cum ar fi: asigurarea securității Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei. În acest caz, aceste enclave care sunt „cap de pod” în caz de război, precum Transnistria, Abhazia și Osetia, vor intra într-un plan de securitate regională într-o perspectivă imediat după încetarea războiului”, a mai declarat fostul deputat.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.