VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ajutorul pentru perioada rece a crescut la 800 de lei și, în acest sezon, va fi integrat în Programul ”Ajutor la contor”

Peste un miliard de lei urmează să fie alocat pentru acordarea ajutorului pentru perioada rece. Este vorba despre o sumă de 800 de lei destinată, estimativ, pentru 255 de mii de gospodării din țară. Compensația pentru acest sezon rece a crescut cu 100 de lei.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, susține că această compensație, pentru prima dată, va fi integrată în Programul ”Ajutor la contor”, realizat și iarna trecută. Demnitarul a precizat că pentru a beneficia de această plată, începând cu 1 noiembrie, fiecare familie va trebui să se înregistreze personal în sistemul electronic privind vulnerabilitatea energetică sau să apeleze la asistentul social.

În sate, compensația de 800 de lei va fi oferită gospodăriilor în care venitul lunar pentru un membru al familiei este mai mic de 3963 de lei, iar în cazul mediului urban – mai puțin de 4663 de lei.

”Am decis să integrăm această prestație, ca să rezolvăm o inechitate de anul trecut, când majoritatea gospodăriilor au primit compensație pentru consumul de energie termică, au consumat gaze, iar gospodăriile care nu erau conectate la gaz, care se încălzeau din surse solide, nu au putut beneficia de compensație”, a declarat Alexei Buzu.

Demnitarul a precizat că toate solicitările vor putea fi depuse în format electronic începând cu 1 noiembrie și până pe 25 noiembrie. După încheierea procedurii, va fi stabilită lista atât a beneficiarilor de ajutor pentru perioada rece a anului, cât și lista celor care vor primi compensații în facturi, în funcție de gradul de vulnerabilitate atribuit. Cererile vor putea fi depuse și în celelalte luni, însă ajutorul va fi deja oferit începând cu luna înregistrării solicitării.

”Odată înregistrați, pe 26 noiembrie toate persoanele vor primi răspunsul dacă se califică pentru compensația pentru perioada rece a anului sau dacă s-au înregistrat pentru compensația la factură vor primi răspunsul cu privire la nivelul de vulnerabilitate energetică. Mecanismul de compensare va ajunge la oamenii care într-adevăr au nevoie. Erau situații când trebuiau să prezinte multe documente și informații, anul acesta nu va fi așa. De asemenea, am integrat toate bazele de date în sistemul de vulnerabilitate energetică. Avem acces la bazele Fiscului, ale CNAS-ului pentru a înțelege care este venitul real al gospodăriei”, a mai declarat Alexei Buzu.  

Precizăm, înregistrarea în sistemul informațional se va face ca și anul trecut, completând o cerere online, în baza căreia gospodăriei îi este atribuit automat un grad de vulnerabilitate energetică. Persoanele care nu dispun de mijloace tehnice sau nu au competențe digitale, vor fi ajutate să se înregistreze de către asistenții sociali.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.