VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Agricultorii din Moldova au protestat la Bruxelles: Falimentul pentru majoritatea producătorilor este iminent

Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor au participat azi la un protest la Bruxelles alături de producători agricoli din Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Agricultorii se declară nemulțumiți de situația creată cu prăbușirea prețurilor la materia prima în urma presiunii producției ieftine din Ucraina și au tras un puternic semnal de alarmă în fața oficialilor de la Comisia Europeană și celor din Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European.

Exponenții fermierilor din Moldova au accentuat în special atenția oficialilor din UE pe faptul că agricultorii din țara noastră nu dispun de subvenții europene și în acest context impactul diminuării vertiginoase a prețurilor la cereale și oleaginoase este mult mai dureros pentru ramura, care a fost afectată anul trecut și de seceta și de scumpiri exorbitante necompensate la resurse necesare producerii agricole. Totodată, reprezentanții Forței Fermierilor au remarcat că Guvernul Moldovei, spre deosebire de Comisia Europeană, nu a restricționat importurile unor produselor agricole din Ucraina și riscul invaziei materiei prime agricole din țara vecină rămâne unu sporit”, se arată în comunicatul remis de Forța Fermierilor.

Totodată, agricultorii din Moldova au solicitat sprijinul Uniunii Europene prin alocarea unor fonduri speciale, din care pot fi acordate compensațiile producătorilor agricoli moldoveni pentru suprafețele de prima grupă (grâu, orz, rapiță etc).

Altfel falimentul pentru majoritatea producătorilor micro, mici și mijlocii este iminent, ceea ar influența extrem de negativ dezvoltarea social-economică a zonelor rurale și ar accelera exodul. Mulți agricultori sunt tineri, care au revenit din Diaspora, au investit banii câștigați din greu în sectorul agrar și ar fi o mare tragedie pentru țara să-i pierdem pe ei definitiv”, se mai arată în comunicat.

Totodată, Forța Fermierilor anunță că va continua acțiunile comune cu fermierii europeni din Europa de Est.

Totodată, agricultorii anunță că în condițiile lipsei unei reacției din partea Guvernului la revendicările noastre, Forța Fermierilor se pregătește pentru protestul din 7 iunie 2023.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.