VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Agenții economici vor fi taxați pentru greutatea ambalajelor puse pe piață, nu per unitate: Nemulțumirea producătorilor

Agenții economici care generează deșeuri din ambalaje vor achita taxa de poluare pentru greutatea acestora, nu per unitate, cum este în prezent. Totodată, antreprenorii care vor colecta și vor recicla deșeurile din ambalaje vor beneficia de scutiri, în funcție de țintele atinse. Prevederile se conțin într-un proiect de lege prezentat în cadrul unor consultări publice organizate de către Comisia parlamentară mediu.

Ina Coșeru, vicepreședinta Comisiei, a declarat că urmează să fie modificată Legea privind plata pentru poluarea mediului, după ce pe 1 ianuarie a intrat în vigoare Regulamentul privind ambalajele și deșeurile din ambalaje.

Din 1 ianuarie 2023 a intrat în vigoare regulamentul care pune responsabilitate extinsă pe producătorii de deșeuri din ambalaje. Respectiv, agenții economici care generează acest tip de deșeuri plătesc și taxa pentru poluarea mediului și sunt obligați să facă parte fie dintr-o asociație colectivă, fie dintr-un sistem colectiv de colectare a deșeurilor din ambalaje, fie să organizeze de sine stătător acest serviciu de atingere a țintei care este inclusă în regulament. Nemulțumirile agenților economici sunt firești, înțelegem acest lucru. De aici și vine inițiativa legislativă”, a declarat deputata, potrivit IPN.

Mihai Rusu, reprezentant al Ministerului Mediului, a menționat că inițiativa vine să schimbe definițiile pentru a cuprinde ambalajele mai clar. La fel, se stipulează scutirea care este oferită agenților economici pentru colectarea și reciclarea deșeurilor puse pe piață. În proiect este prevăzută și formula în baza căreia sunt calculate țintele de reciclare și țintele de colectare. Țintele vor fi majorate de anul viitor, întrucât se introduce mecanismul de scutire de taxă pentru agenții economici reușesc să valorifice aceste ambalaje.

Prin modificarea pe care o facem, introducem anumite categorii noi de ambalaje – hârtia și cartonul, plasticul, sticla, metalele, cum ar fi dozele de aluminiu, lemnul și ambalajul de compozit. Se modifică abordarea – nu o să mai fie o taxare per unitate de produs în funcție de volumul ambalajului, dar urmează să se taxeze greutatea ambalajului de facto. Fiecare categorie urmează să aibă o taxă aparte în funcție de niște estimări cât de poluante ele sunt, cât de greu sunt de reciclat și ce efect au asupra mediului. Totodată, în funcție de tipul ambalajului urmează să fie modificate țintele”, a explicat responsabilul de la Minister.

Ștefan Golubciuc, președintele Asociației procesatorilor de fructe și legume, s-a arătat nemulțumit de faptul că tetra pakul până acum era la categoria hârtie și carton, iar în noua inițiativă legislativă se trece la categoria material compozit. Or, potrivit lui, sucurile naturale pot fi ambalate în doar două tipuri de ambalaje – sau sticlă, sau tetra pak.

Dacă noi punem o încărcătură atât de mare pe acest tip de ambalaj, respectiv, agenții economici, mi-i frică de faptul că se vor strădui să evite tipul ăsta de ambalaj pentru a nu plăti sume impunătoare. Este pericolul ca de pe piața noastră să dispară sucurile naturale”, a spus Ștefan Golubciuc.

Reprezentanții mediului de afaceri consideră că taxele propuse, de exemplu, pentru materialul compozit, pun o greutate foarte mare pe umerii producătorilor locali. În opinia lor, modificarea legii existente este mai mult în favoarea importatorilor, nu a producătorilor locali.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.