VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Agenții economici nu vor beneficia de compensații la tariful la gaz, acestea vor fi acordate doar consumatorilor casnici

Guvernul nu planifică, deocamdată, compensații ale tarifului la gazele naturale pentru agenții economici. Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, spune că acesta se va reflecta în prețul produselor, iar statul va veni cu măsuri de sprijin destinate populației. Sergiu Gaibu a menționat, într-o emisiune TV, că pentru antreprenori Guvernul pregătește programe de sprijin care-i vor ajuta să-și modernizeze echipamentele și să obțină o eficiență energetică sporită.

Programul de compensare a facturii la gazele naturale, anunțat recent de Guvern, vizează doar consumatorii casnici. Agenților economici nu le va fi compensat tariful la gaz, spune ministrul economiei. Sergiu Gaibu recunoaște că acest lucru va contribui la noi majorări de prețuri la produsele finite.

„Agenții economici care folosesc gaz în procesul de producere îl includ în preț, povara cade tot pe cetățeni, de aceea, programele de asistență sunt focusate pe cetățeni. Principala direcție de intervenție este suportul cetățenilor și, în special, al categoriilor vulnerabile. Cea mai bună soluție pentru agenții economici este să susținem programele de retehnologizare, instalații de regenerare, astfel încât să crească independența lor energetică și să le micșoreze factura. Principalul instrument ce poate fi utilizat este retehnologizarea, fiindcă să compensezi prețul la nesfârșit este imposibil. Nicio economie nu susține acest lucru. Este imposibil să dezvolți o societate pe un astfel de mecanism”, a spus Sergiu Gaibu în cadrul unei emisiuni TV.

De asemenea, ministrul a adăugat că, în eventualitatea în care Gazprom va sista complet livrările de gaze naturale pentru Republica Moldova, riscul ca țara să se confrunte cu o penurie de produse este minim. Sergiu Gaibu spune că marii producători dispun de surse alternative, iar în situații excepționale produsele moldovenești lipsă pot fi înlocuite cu produse de import.

„Din toți agenții economici, 2/3 consumă energie electrică. Consumatorii casnici au un consum mai mare de gaze, depind mai mult de gazele naturale decât agenții economici. Consumul de gaz este concentrat la o serie de producători destul de mari, care au alternative. Fie e vorba de păcură, și ei deja achiziționează păcura. Fie de cărbune, dar mai puțin. Dar noi ne vom strădui să menținem funcționarea maximă a nodurilor critice din economie”, a mai spus Sergiu Gaibu.

Joi a intrat în vigoare noul tarif la gazele naturale, după ce decizia ANRE a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, tariful pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus, este de 22,99 lei.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.