VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Agenția de Mediu despre scurgerile de substanțe poluante în unul din afluenții Nistrului din Ucraina: „Există probabilitatea ca o parte din acest ulei să pătrundă și în fluviul Nistru”

Există probabilitatea ca o parte din uleiul nimerit în unul din afluenții Nistrului pe partea ucraineană în urma incidentului din 24 decembrie să pătrundă și în fluviul Nistru. Totodată, specialiștii de mediu constată că poluarea va fi atenuată până la intrare în coada lacului de acumulare Nistrean, astfel că există puține șanse ca poluarea să ajungă pe segmentul R. Moldova. Concluzia aparține Agenției de Mediu a R. Moldova care susține că autoritățile responsabile din țara noastră sunt în strânsă comunicare cu autoritățile din Ucraina.

După atacurile recente ale Federației Ruse asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei, a fost înregistrată o explozie a unei rachete la una din substațiile sistemului energetic din regiunea Lviv. Incidentul a contribuit la deversarea uleiului din transformatoarele și condensatoarele substații în unul din afluenții mici ai Nistrului.

Agenția de Mediu comunică că pe 24 decembrie curent, după explozia produsă, agentul economic care administrează această substație, de comun cu Serviciul de Stat pentru Situații de Urgenta din regiune, au încercat cu forțele proprii să înlăture contaminarea prin intermediul bornelor de colectare a uleiului de la suprafață.

Serviciile de laborator din regiunea Lviv, Ivano-Frankivsk, Cernăuți, Moghilău au anunțat că situația se află sub controlul serviciilor de profil și se iau toate măsurile necesare pentru absorbția uleiului de pe suprafaţa apei până la intrarea în fluviul Nistru, pentru a evita răspândirea acestuia pe cursul său.

„Cu regret, există probabilitatea ca o parte din acest ulei să pătrundă și în fluviul Nistru, însă, monitorizând viteza fluxului de apă, nivelul și debitul apei și luând în considerație că fluviul posedă capacitatea de autoepurare naturală, specialiștii laboratorului de referință de mediu constată că, această poluare va fi atenuată până la intrare în coada lacului de acumulare Nistrean. Iar datorită celor două lacuri de acumulare, va contribui semnificativ la reţinerea substanţelor poluante, împiedicând transportarea acestora pe cursul fluviului pe segmentul Republicii Moldova.

Menționăm că, laboratorul de referință de mediu al Agenției de Mediu conlucrează cu Direcția Bazinieră a Resurselor acvatice a râului Prut și Siret, a Agenției de Stat a Ucrainei privind resursele acvatice cu filialele la Cernăuți și Moghilău. Împreună monitorizează sectorul de Nistru pe teritoriul Ucrainei și despre care suntem informați sistematic”, se arată în comunicatul Agenției.

Instituția declară că va informa operativ organele cu funcție de control, de luare a deciziilor, societatea civilă și populația, despre toate schimbările, modificările în compoziția chimică a calității apei în fluviul Nistru pe teritoriul Republicii Moldova.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.