VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Adunarea Generală a Judecătorilor, întreruptă până la sfârșitul lunii aprilie: Magistrații vor elabora o declarație comună

Adunarea Generală a Judecătorilor, care s-a convocat vineri după o pauză de patru ani, a decis întreruperea ședinței până la sfârșitul lunii aprilie, iar la următoarea convocare să vină cu o declarație comună.

Judecătorii au mai decis să amâne chestiunea cu privire la selectarea celor patru membri pentru Consiliul Superior al Magistraturii.

Deși nu era inclus pe ordinea de zi, judecătorii prezenți au solicitat ca membrii CSM să prezinte un raport de activitate. În fața lor au ieșit doar doi membri, Victor Micu și Nina Cernat, care au declarat că nu au date exacte, însă au răspuns la întrebările venite din sală.

Ulterior, mai mulți magistrați au ieșit cu discursuri în care s-au referit la situația din sistemul justiției, menționând că ei sunt cei blamați de societate pentru corupție și rea-credință, însă, de fapt, politicul e cel care dintotdeauna și-a dorit subordonarea justiției. O bună parte din judecători au criticat exercițiul pre-vetting instituit de actuala guvernare, potrivit IPN.

Totodată, în cadrul ședinței s-a propus amânarea selectării celor patru membri în CSM, întrucât sunt doar cinci judecători care au promovat pre-vettingul, iar pe rol sunt mai multe contestații. Astfel, ar fi oferită posibilitatea mai multor magistrați să candideze pentru CSM.

La propunerea președintelui ședinței, judecătorul Anatolie Țurcan, Adunarea Generală a Judecătorilor a decis elaborarea unei declarații comune cu privire la situația din sistem, asigurarea independenței acestuia, dar și care va „impune implicarea reală a judecătorilor în procesul de modificare a legislației”.

În acest sens, a fost creat un grup de lucru care va aduna toate propunerile magistraților. Actul va fi examinat și supus votului la următoarea convocare, pe 28 aprilie.

La eveniment au participat 330 de judecători din 425 care sunt în sistem.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.