VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Adrian Efros: Lista pasagerilor care urmează să aterizeze în R. Moldova va fi examinată de către reprezentanții MAI

Lista pasagerilor care urmează să aterizeze în Republica Moldova va fi analizată de către reprezentanții instituțiilor statului. Ministrul de Interne, Adrian Efros, spune că accesul la datele pasagerilor, care urmează să ajungă în țară, va oferi posibilitatea examinării minuțioase a fiecărei persoane pentru a preveni eventuale situații de risc.

Potrivit ministrului, analizarea prealabilă a datelor pasagerilor este un mecanism european care și-a demonstrat eficiența în statele Uniunii Europene, notează IPN.

Potrivit proiectului aprobat de Guvern, companiile aeriene vor fi obligate să ofere datele pasagerilor care urmează să aterizeze în Republica Moldova. Ministrul de Interne spune că acest proces îi va ajuta pe oamenii legii să prevină infracțiunile cu caracter terorist și să contracareze orice amenințări la adresa securității statului.

„Suntem pe terenul unui război hibrid, de aceea trebuie să evaluăm toate riscurile și vulnerabilitățile. Avem profilurile clare la care trebuie să atragem atenția și să verificăm suplimentar aceste persoane. În timpul ședinței de Guvern a fost aprobat proiectul de lege privind accesul la lista pasagerilor care ne va facilita procedura de examinare mai minuțioasă a fiecărei persoane până a ateriza aeronava pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel vom putea face analiza tuturor pasagerilor care se află în aeronavă și vom cunoaște care sunt riscurile și la ce putem să ne așteptăm”, a spus Adrian Efros în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit ministrului, vor fi examinate datele pasagerilor și membrilor echipajului pentru a identifica rapid persoanele asupra cărora planează suspiciuni că ar putea atenta la securitatea națională. Informațiile vor fi stocare într-un registru de date pentru o perioadă de 5 ani.

„Este un mecanism european și este foarte eficient. La doi ani de la lansare s-a creat o unitate comună, o bancă de date, la care să aibă acces serviciile specializate ca să putem avea un schimb de informații despre toți pasagerii”, mai spus ministrul Afacerilor Interne.

La 30 iunie, un polițist de frontieră și un agent de securitate au fost împușcați mortal pe Aeroportul Internațional Chișinău de către un cetățean din Tadjikistan căruia i s-a interzis intrarea în Republica Moldova. Atacatorul a ajuns în Republica Moldova cu o cursă din Istanbul.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.