VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Adăposturile de protecție civilă, în vizorul autorităților: Vor fi dotate cu rezerve de apă și trusă de prim ajutor

Adăposturile de protecție civilă revin în atenția autorităților, în condițiile în care la hotar cu Republica Moldova are loc un conflict armat. Construcțiile de protecție civilă existente sunt exploatate necorespunzător, de aceea autoritățile planifică ca acestea să fie dotate cu echipamente necesare, cu dispozitive, trusă de prim ajutor medical și rezerve de apă potabilă. În acest sens, cabinetul de miniștri a aprobat, la 13 decembrie, Regulamentul privind exploatarea construcțiilor de protecție.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, proiectul a fost elaborat în scopul stabilirii acțiunilor conducătorilor administrației publice centrale și locale, precum și ai unităților economice (gestionarii adăposturilor de protecție civilă) pentru organizarea menținerii adăposturilor de protecție civilă în stare de pregătire pentru adăpostirea populației în caz de declanșare a situațiilor excepționale.

„În cazul apariției pericolului situațiilor excepționale, gestionarii adăposturilor de protecție civilă, au obligația să organizeze măsuri de pregătire a acestora pentru adăpostirea persoanelor în termenul stabilit în fișa tehnică a adăpostului, iar în lipsa acesteia, în cel mult 12 ore, după emiterea Deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale de nivel corespunzător”, se arată în nota informativă a proiectului.

„Construcțiile de protecție ale apărării civile situate în municipiile și orașele republicii au fost construite în perioada anilor 60-80 ai secolului XX, de regulă pe lângă întreprinderi de stat, având ca destinație protecția și adăpostirea celor mai mari (din punct de vedere numeric) ture continue de salariați care activau la întreprindere, precum și a persoanelor din zonele adiacente”, se menționează în proiect.

Conform notei informative a proiectului, în urma verificărilor efectuate în 2023 de Institutul Național Pentru Supraveghere Tehnică, la moment sunt la evidență 198 de adăposturi de protecție civilă și niciunul nu este pregătit pentru adăpostirea persoanelor. Adăposturile de protecție civilă cu acces liber pot adăposti doar 62513 de persoane.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.