VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Activitatea hidrometeorologică în R. Moldova va fi monitorizată de o nouă instituție

În Republica Moldova va fi instituit Fondul Național de Date Hidrometeorologice. Deputații au adoptat, în cadrul ședinței plenare din 30 noiembrie, proiectul de lege cu privire la activitatea meteorologică și hidrologică.

Documentul prevede crearea unui cadru juridic privind activitatea meteorologică și hidrologică necesar dezvoltării social-economice durabile a țării, precum și prevenirii și minimizării impactului fenomenelor meteorologice și hidrologice periculoase pentru viața umană, proprietatea și securitatea statului.

În document sunt stabilite principiile în baza cărora se va desfășura activitatea meteorologică și hidrologică, atribuțiile și responsabilitățile autorităților publice centrale și locale în acest domeniu. De asemenea, sunt definiți noi termeni, precum producător de date și informații meteorologice și hidrologice; utilizator de date și informații meteorologice și hidrologice, post meteorologic și hidrologic, stație meteorologică și hidrologică, precum și sunt delimitate tipurile de date meteorologice și hidrologice.

Noua lege mai prevede instituirea Fondului Național de Date Hidrometeorologice, prin intermediul căruia publicul interesat va avea acces liber la datele și informațiile meteorologice și hidrologice, dar și posibilitatea recepționării informațiilor specializate. De asemenea, în noua lege este descrisă procedura de evidență de stat a producătorilor de date și informații meteorologice și hidrologice.

Totodată, în scopul monitorizării condițiilor, fenomenelor și proceselor meteorologice și hidrologice de interes pentru Republica Moldova se prevede instituirea, la nivel național, a unui sistem de monitoring meteorologic și hidrologic. Sistemul va cuprinde Rețeaua națională și Rețeaua suplimentară de observații meteorologice și hidrologice.

Proiectul de lege, elaborat de Ministerul Mediului, a fost susținut, în lectura a doua, de 71 de deputați și va intra în vigoare după o lună de la publicarea în Monitorul Oficial.

Republica Moldova este una dintre cele mai vulnerabile țări din Europa la schimbările climatice, iar inundațiile și secetele sunt cele mai frecvente fenomene meteo extreme care afectează țara.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.