VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Achiziția de vară a biocombustibilului ar reduce cu o treime cheltuielile pentru încălzire

Instituțiile publice, încălzite cu brichete și peleți, pot economisi până la 28 la sută din cheltuielile pentru căldură dacă ar cumpăra aceste tipuri de biocombustibil în perioada martie-august. Constatarea se regăsește într-un studiu realizat în cadrul Programului UE ”Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, realizat de PNUD.

Sondajul demonstrează, în urma evoluției prețurilor din ultimii trei ani, că, de exemplu, în aprilie prețul unei tone de brichete poate scădea până la 3500 de lei față de 4900, cât e în decembrie. Asta în condițiile în care prețul biocombustibililor a crescut cu 22% în perioada 2019-2021.

Autorii studiului susțin că această practică ar scădea povara financiară asupra consumatorilor publici și ar permite agenților economici să-și planifice mai eficient procesul de producere și o distribuție uniformă a veniturilor pe parcursul anului. În plus, producătorii de biocombustibili sunt deschiși să păstreze biocombustibilul procurat în propriile depozite și să-l livreze în perioada sezonului de încălzire.  Consumul mediu anual de biocombustibili solizi se menține în ultimii trei ani la 25 de mii de tone. În țară, 265 de instituții publice și 1200 de gospodării dispun de centrale termice pe biocombustibil.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.