Desemnarea candidaților și acțiuni cu tentă electorală înainte de începerea oficială a campaniei. Sunt printre cele mai frecvente abateri constatate de experții Promo-LEX în primul lor raport de monitorizare.
Potrivit asociației, contrar calendarului electoral, stabilit de CEC, doar pentru Primăria mun. Chișinău, cel puțin 13 partide politice, printre care PAS, PL, CUB, PSRM, PCRM și PSDE, au declarat public cine sunt reprezentanții care vor fi înscriși în cursa electorală pentru funcția de edil. Concomitent, alți doi lideri de partid au anunțat că intenționează să candideze la funcția de primar al mun. Chișinău – Ion Ceban (MAN) și Vasile Costiuc (PPDA). În cazul funcției de primar al mun. Bălți, a fost constatată intenția lui Nicolae Grigorișin de a candida.
”Promo-LEX constată că procedura de desemnare a candidaților, în formatul prevăzut de Codul electoral, pare a fi redusă la o simplă formalitate, iar desemnarea de facto a candidaților înainte de termenul legal stabilit, precum și promovarea politică cu tentă electorală a acestora înainte de începerea campaniei electorale, poate afecta principiul egalității șanselor concurenților electorali și contribuie, într-o anumită măsură, la eludarea prevederilor legale privind finanțarea campaniilor electorale”, se arată în raport.
Promo-LEX a mai observat, până la prezentarea raportului, activități de promovare cu tentă electorală a potențialilor candidați în cazul a patru partide – PAS, PSRM, PSDE, PPPDA. Cele mai utilizate tipuri de activități au fost: amenajarea de corturi stradale nominale, distribuirea de pliante și de ziare nominale și promovarea pe rețele de socializare.
Menționăm că, în cazul PAS, în urma sesizării de către un partid politic, CEC, prin Hotărârea nr. 1126 din 14 iulie, a aplicat PAS avertisment și a atras atenția asupra necesității respectării legislației electorale.
”În opinia Promo-LEX, promovarea politică cu tentă electorală a candidaților înainte de începerea campaniei electorale influențează negativ principiul egalității șanselor concurenților electorali și contribuie la eludarea prevederilor legale privind finanțarea campaniilor electorale”, se mai arată în raport.
Asociația Promo-LEX anunță că aceasta va fi cea de-a 25-a misiune de observare a alegerilor, care include echipa centrală și 40 de observatori pe termen lung. Asociația va prezenta cinci rapoarte intermediare de observare a alegerilor și un raport final. În ziua alegerilor va fi realizată numărarea paralelă a voturilor pentru mun. Chișinău și Bălți.