VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

A murit actorul și cântărețul Vakhtang Kikabidze

Actorul, cântărețul și regizorul sovietic de origine georgiană, Vakhtang Kikabidze, a murit duminică, 15 ianuarie, la vârsta de 84 de ani, informează Meduza.

Vakhtang Kikabidze a fost unul dintre cei mai populari cântăreți pop din URSS și laureatul numeroaselor concursuri internaţionale de muzică şi festivaluri internaţionale de film.

Și-a început cariera muzicală în 1959, cântând în mai multe trupe. Printre cele mai cunoscute melodii ale sale se numără „Seeing Love”, „Chito-Gvrito”, „Heartless”, „Memory”, „My Years” și „Father’s Song”.

Kikabidze a fost Artist al Poporului URSS și Georgia. Și-a făcut debutul în cinematografie în 1966 cu filmul „Întâlnire în munți”, de Nikolai Sanishvili. Trei ani mai târziu, regizorul Georgy Danelia l-a invitat pe Kikabidze să joace rolul principal al unui tânăr medic, Benjamin Glonti, în tragicomedia ”Don’t Cry!”

De-a lungul carierei, a jucat zeci de roluri în cinematografia sovietică și georgiană. Unul dintre cele mai cunoscute roluri ale lui Kikabidze este Valiko Mizandari din filmul lui Georgy Daneliya „Mimino”. De asemenea, este cunoscut pentru rolurile sale din filmele „Don’t Cry!”, „Melodies of the Veriysky Quarter”, „TASS este autorizat să declare...”.

În 1981, Vakhtang Kikabidze a regizat comedia „Fii sănătos, dragă!”, bazată pe propriul scenariu, care a câștigat Marele Premiu la Festivalul de la Gabrovo în 1983. În 1985, Kikabidze a turnat filmul „A Man and All the Rest”, unde a jucat rolul principal.

În total, Kikabidze a jucat în peste 20 de filme.

Pe lângă cariera sa de actor de film, Kikabidze era cunoscut și ca cântăreț pop. Din 1967, pentru o lungă perioadă de timp, a fost solist al ansamblului Orera, iar ulterior a susținut concerte solo.

Din 2008, când Rusia a invadat Georgia, Vakhtang Kikabidze nu a mai concertat în Rusia.

În 1978 a devenit laureat al Premiului de Stat al URSS. În 1980 - Artist al Poporului în Georgia, în 2013 - Artist al Ucrainei.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.