VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

A fost ratificat acordul de împrumut cu BERD pentru construcția Liniei Electrice Bălți-Suceava

Realizarea amplului proiect de construcție a Liniei Electrice Suceava-Bălți este tot mai aproape. Guvernul a aprobat, în acest sens, ratificarea acordului de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Pe lângă noua linie electrică aeriană dintre Republica Moldova și România, tensiunea de 400 kV, care va interconecta municipiul Bălți și municipiul Suceava, va fi construită și o stație electrică cu o capacitate de  400 kV.  

Documentul include și un Plan de acțiuni, destinat reformării sectorului energetic, care ține atât de aspecte ale actualizării cadrului juridic cât și aspecte ale operaționalizării pieței energiei electrice, inclusiv înființarea Operatorului pieței energiei electrice.

 În baza  înțelegerii, va fi contractat un împrumut în valoare de 30,8 milioane de euro, ceea ce reprezintă o cofinanțare a Proiectului în cuantum de 40%. Alte 30,8 milioane de euro urmează a fi  contractate prin intermediul Băncii Europene de Investiții în baza unui Acord de Împrumut. De asemenea, proiectul include o componentă de grant în valoare de 15,4 milioane de euro, care urmează a fi acordat de Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate. Astfel, valoarea totală a proiectului este estimată la 77 milioane de euro.

 Acord stabilșste condițiile financiare pentru alocarea, valorificarea și rambursarea împrumutului, inclusiv prevederi privind moneda rambursărilor, data disponibilității mijloacelor financiare, răspunderea părților și condițiile pentru intrarea în vigoare și modificarea acordului. Acest acord reprezintă un pas important în direcția asigurării unui sistem energetic mai eficient și mai fiabil în Republica Moldova.

Realizarea acestui proiect investițional va contribui la integrarea rețelei din Republica Moldova în piața Uniunii Europene (UE) prin conexiuni cu rețeaua europeană ENTSO-E, creșterea eficienței sectorului energetic național, îmbunătățirea stabilității și fiabilității sistemului electroenergetic local și regional, precum și creșterea oportunităților pentru dezvoltarea de alte surse de energie, inclusiv din surse de energie regenerabilă.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.