Râul Nistru e o sursă de apă viciată, cu foarte mare probleme. Pentru primarii și factorii de decizie de la nord la sud pe Nistru problema apei e cât se poate de serioasă, a declarat președintele Centrului de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale din România, Ion Ștefanovici, în cadrul emisiunii „Realitatea românească” cu Nelly Sambriș de la Vocea Basarabiei.
Ștefanovici a precizat că, în prezent, existe proiecte comune dintre Republica Moldova și România pentru alimentarea cu apă.
„Există proiecte pe fonduri europene, pentru că la Iași și există o regie de apă autonomă cu performanță. Încă din perioada de preaderare au beneficiat de fonduri, la vremea respectivă SAPAR, preaderare, vorbim la nivelul anilor, la sfârșitul anilor 90, prin care s-a modernizat foarte mult regia de apă care azi se numește APA VITAL. Și la nivel de decizie s-a luat hotărârea ca această structură, APA VITAL, să facă toate demersurile necesare pentru a asigura alimentarea cu apă dinspre Iași și spre Republica Moldova”, a punctat Ștefanovici.
La începutul lunii iunie, pe internet au apărut mai multe imagini video din amonte cu râul Nistru care a rămas fără apă. Ilia Trombițchi, activist de mediu, directorul Eco-Tiras declara că: „Din păcate, partea ucraineană din motivul crizei hidro-energetice nu a putut să mențină nivelul apei râului Nistru în limite normale. Este vorba de lacul de acumulare Novodnestrovsk, care se află în cursul de sus al hidrocentralei și a cheltuit mai multă apă decât trebuia. Așa nivel scăzut al apei în luna mai nu a fost niciodată”.