VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Municipalitatea admite abateri la diferite etape ale achizițiilor publice, arată o monitorizare a Transparency International Moldova

Primăria Chișinău, unele subdiviziuni ale acesteia, dar și întreprinderi municipale admit multiple nereguli și deficiențe în asigurarea accesului la informațiile despre achizițiile publice, în informarea pro-activă prin intermediul paginilor web și în desfășurarea procedurilor de achiziții publice. Constatările se conțin într-un raport de monitorizare prezentat către Transparency International-Moldova.

Într-o conferință de presă la IPN, Lilia Zaharia, directoare TI-Moldova, a declarat că în cadrul monitorizării au fost analizate datele prezentate de către instituțiile municipale pe paginile lor web, au fost analizate contracte și planuri de achiziții, au fost solicitate informații etc. De asemenea, au fost monitorizate unele proceduri de achiziții publice prin intermediul instrumentelor jurnalistice.

Ianina Spinei, expertă TI-Moldova, a menționat că autoritățile contractante, în perioada monitorizării, nu au respectat întocmai cadrul legal din domeniu, unele solicitări de informații adresate Primăriei municipiului Chișinău și întreprinderilor municipale, în speță, ÎM „Autosalubritate”, au fost ignorate. Răspunsurile primite au fost superficiale și evazive, expediate cu depășirea termenului stabilit în legislație. Reprezentanții Primăriei au dat dovadă de ignoranță sau interpretare eronată a legislației privind accesul la informații și privind achizițiile publice. În acest context, TI-Moldova a sesizat poliția privind încălcarea de către Primăria Chișinău și ÎM „Autosalubritate” a legislației privind accesul la informație, în urma examinării uneia din sesizări în privința responsabilului au fost aplicate sancțiuni contravenționale.

Experta a precizat că monitorizarea a scos la iveală un aspect ce ține de informarea pro-activă. Astfel, deși Primăria oferă utilizatorilor, prin intermediul paginii sale web, multiple informații despre achizițiile publice planificate și efectuate, precum și asigură redirecționarea către SIA MTender, multitudinea rubricilor și portalurilor destinate acestui subiect poate crea confuzii în căutarea și selectarea informațiilor, întrucât unele dintre ele se dublează, altele sunt incomplete și neactualizate. Unele motoare de căutare nu au facilitat căutarea și analiza datelor despre achizițiile publice.

Mariana Kalughin, expertă TI-Moldova, a declarat că foarte multe din planurile anuale de achiziții publice sunt excesiv de modificate, ceea ce vorbește despre un proces defectuos de planificare. În partea ce ține de anunțurile de intenție, nu toate au putut fi găsite în buletinul achizițiilor publice sau în privința acestora nu sunt indicate toate elementele pe care trebuie să le conțină un anunț de intenție.

„În ceea ce privește planurile, dacă revenim la conținutul acestora, vedem și anumite situații când achiziția nu a fost prevăzută în plan sau au fost cumulate mai multe proceduri. Sau achiziția a fost una întârziată, sau achiziția a fost anunțată într-o altă valoarea decât cea care era planificată, potrivit planului. Există achiziții care, dacă nu trezesc nedumerire, par totuși, nu tocmai potrivite pentru o autoritate publică în fond. De exemplu, externalizarea unor servicii cum ar fi cele de consultanță juridică, oferirea consultațiilor juridice sau elaborarea proiectelor unor regulamente. În viziunea noastră, autoritatea publică locală de la sine are în organigrama sa are specialiști și juriști care să răspundă acestor necesități”, explică experta.

Monitorizarea a mai arătat cazuri de supraestimare a valorii achiziției, dar și că au fost frecvente erorile și neregulile la întocmirea anunțurilor de participare. S-a mai constatat că autoritățile contractante nu întotdeauna au păstrat corectitudinea la etapa de clarificări, întrebările sau sugestiile eventualilor operatori nefiind tratate corespunzător. Totodată, au fost frecvente cazurile când autoritățile contractante nu au făcut referințe clare și concrete la motivul anulării procedurilor de achiziții publice.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.