VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău nu vor putea fi date în chirie pentru cinci ani. Prevederea a fost declarată neconstituțională

Spațiile comerciale de la Aeroportul Internațional nu vor putea fi date în chirie pentru o perioadă de cinci ani, așa cum a votat recent Parlamentul.

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările curente la legislație, pe motiv că amendamentul care prevedea extinderea acestor termene de la trei la cinci ani a fost votat numai într-o lectură, deși erau necesare două.

„Pe 8 aprilie 2024, un grup de deputați a înregistrat la secretariatul Parlamentului inițiativa legislativă nr. 107, cu denumirea „Legea privind modificarea Legii nr. 25/2016 privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale”. La 12 aprilie 2024, Parlamentul a votat în prima lectură această inițiativă. În procesul pregătirii pentru a doua lectură, proiectul de lege nr. 107 a fost avizat de Guvern, de patru comisii parlamentare, de Centrul Național Anticorupție și de Direcția generală juridică a Parlamentului. Între timp, la acest proiect au fost propuse două amendamente: amendamentul de completare a Anexei la Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice cu poziția nr. 261 „Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău”; amendamentul de completare a articolului 13 din Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice cu alineatele (41) și (42). Curtea a reținut că proiectul de lege nr. 107 din 8 aprilie 2024, care includea și amendamentele menționate, a fost votat de Parlament la 16 mai 2024 în a doua lectură, devenind Legea nr. 116 din 16 mai 2024 pentru modificarea unor acte normative. Totuși, Curtea a stabilit că articolul II din această Lege modifică, pe baza a două amendamente examinate și votate de Parlament într-o singură lectură, Legea nr. 121 din 4 mai 2007, care este o lege organică. (…) Așadar, Curtea a reținut că completările făcute la Legea nr.121/2007 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice prin intermediul articolului II al Legii nr. 116 din 16 mai 2024 cu privire la modificarea unor acte normative au fost votate doar într-o singură lectură, în ședința Parlamentului din 16 mai 2024. Astfel, Curtea a constatat că în acest caz legislatorul a încălcat articolul 74 alin. (1) din Constituție”, se arată în decizia Înaltei Curți, citată de Ziarul Național.

Menționăm că sesizarea la Curtea Constituțională a fost depusă de deputații comuniști și socialiști.Amintim că amendamentul potrivit căruia Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” urma să fie inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate, iar termenele de transmitere în chirie a spațiilor comerciale de la aeroport să fie extinse de la 3 la 5 ani au fost făcut de preşedintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Radu Marian.

Deputatul explica atunci că modificările sunt necesare pentru a garanta că aeroportul rămâne în proprietatea statului și a relansa licitația pentru închirierea spațiilor de la aeroport, cu aplicarea unor condiții mai avantajoase pentru a atrage cât mai multe companii serioase. 

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.