VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Date statistice: Populația R. Moldova, în continuă scădere

Numărul populației cu reședință obișnuită la data de 1 ianuarie 2024 a constituit 2423,3 mii persoane. Datele sunt prezentate de Biroul Național de Statistică care precizează că cifra este în scădere cu cca 69,0 mii persoane (cu 2,8%) față de începutul anului 2022.

Potrivit BNS, scăderea populației a fost mai pronunțată în mediul rural – cu 3,6% mai puțin comparativ cu anul 2023, iar în mediul urban – cu 1,6 % mai puțin.

„Ca și în anii precedenți, scăderea numărului populației a fost influențată în mare parte de migrația internațională netă, care rămâne în continuare negativă. În anul 2022 aceasta a înregistrat valoarea de -63,6 mii persoane, conform datelor precizate, iar în anul 2023 de -59,6 mii persoane, conform estimărilor provizorii“ (Figura 2)”, precizează BNS.

În structura pe grupe de vârstă a populației cu reședință obișnuită la 1 ianuarie 2024, cea mai mare pondere (de 8,1%) au avut-o persoanele din grupa vârstă 35-39 de ani, fiind într-o ușoară descreștere (cu 0,1 p.p) comparativ cu anul precedent (8,2% la începutul anului 2023).

Aceeași grupă de vârstă a avut cea mai mare pondere și în rândul populației masculine (8,4%), în timp ce în rândul populației feminine cea mai mare pondere a avut-o grupa de vârstă 60-64 ani (8,2%). Din grupele de vârstă tinere și adulte, grupa de vârstă de 20-24 ani a înregistrat ponderea cea mai mică – de circa 4,2%.

Vârsta medie a populaţiei la 1 ianuarie 2024, a crescut cu 0,6 ani comparativ cu anul precedent (de la 40,5 ani la 41,1 ani). Vârsta medie a populaţiei feminine a constituit 42,9 ani, fiind cu 3,8 mai mare față de vârsta medie a populaţiei masculine (39,1 ani).

Piramida populației, la începutul anului 2024, arată clar un model de micșorare a populației la vârstele de 25-29 ani, ceea ce reflectă efectul cumulativ al ratelor migrației nete negative pentru adulții tineri din ultimele decenii.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.