VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Moldovenii preferă să împrumute de la bănci pe termene de la 2 până la 5 ani

În luna aprilie a acestui an, creditele noi acordate au constituit 5 510,0 milioane de lei, în creștere cu 7,1% față de luna martie. Partea majoră (75,5%) reprezintă creditele în moneda națională, care au constituit 4 159,7 milioane lei, în creștere cu 8% față de luna precedentă. Din perspectiva termenelor de acordare, cele mai solicitate au fost creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 57% în totalul creditelor acordate, transmite IPN.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda națională s-a micșorat cu 0,29 puncte procentuale comparativ cu luna precedentă și a constituit 9,19%, iar rata medie la cele în valută s-a micșorat cu 0,32 puncte procentuale, constituind 6,04%.

Persoanele fizice au contractat în luna aprilie credite în volum de 1 729,0 milioane de lei, în creștere cu 15,8% comparativ cu martie, partea majoră (67,3%) fiind acordată pentru consum. Majoritatea creditelor acordate persoanelor fizice (1 020,2 milioane lei) au fost acordate în moneda națională pe termene de la 2 până la 5 ani.

Rata medie la creditele de consum acordate în moneda națională s-a micșorat cu 0,05 puncte procentuale și a constituit 11,04%, iar rata medie la creditele acordate în moneda națională pentru procurarea imobilului a scăzut cu 0,12 puncte procentuale, constituind 7,62%.

Comparativ cu luna martie, persoanele juridice au solicitat în luna de referință mai multe credite în moneda națională (+2,4%). Volumul creditelor în valută s-a majorat cu 5,2%, iar al celor atașate la cursul valutei a scăzut cu 5,4%. Partea majoră (63,3%) a creditelor noi acordate a fost contractată de către societățile comerciale nefinanciare.

Cât despre depozite, BNM precizează că, în aprilie, depozitele noi atrase la termen au constituit 2 618,1 milioane de lei, diminuându-se cu 1,2% față de luna martie. Depozitele atrase în moneda națională au înregistrat o pondere majoră de 61,3% și au însumat 1 605,5 milioane de lei, în descreștere cu 12,5% față de luna precedentă. Depozitele atrase în valută au totalizat 1 012,6 milioane de lei, fiind în creștere cu 24,5% față de luna precedentă.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,32 puncte procentuale comparativ cu luna precedentă și a constituit 3,23%. Rata medie nominală la depozitele în valută s-a majorat cu 0,06 puncte procentuale, constituind 1,56%.

Din perspectiva termenelor de plasare, din totalul depozitelor la termen cea mai mare pondere le-a revenit depozitelor cu termene de la 6 până la 12 luni (39,7%) și depozitelor cu termene de la 2 până la 5 ani (23,6%).


Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.