VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

FOTO, VIDEO/Zilele Filmului Românesc la Chişinău! Programul evenimentelor

Cele mai noi producții românești, premiate la festivalurile de la Cannes, Veneția și San Sebastian, vor putea fi vizionate la cea de-a VIII-a ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care va avea loc în perioada 22-25 septembrie.

În premieră, ZFR Chișinău se va desfășura în două cinematografe – Cineplex Loteanu și Cinema Odeon. Ca și până acum, intrarea la toate evenimentele va fi liberă, iar proiecțiile vor fi însoțite de discuții cu numeroșii cineaști invitați – regizori, actori, producători, directori de imagine și critici. ZFR își continuă misiunea de a conecta Chișinăul, prin cinematografia română, la circuitul marilor festivaluri.

Astfel, timp de patru zile, în secțiunea Filme noi, cea mai consistentă din program, publicul de la Chișinău va putea să privească șapte pelicule din ultimul an. Este vorba de cele mai de succes producții românești recente, selectate la cele mai importante festivaluri și prezentate în premieră în Republica Moldova la ZFR.

În acest an, majoritatea filmelor noi din selecția ZFR Chișinău sunt realizate de o nouă generație de cineaști, formată deopotrivă din regizori și regizoare, care vin cu subiecte și stiluri extrem de diferite și de provocatoare.

În secţiunea FILME NOI, vor fi prezentate „Metronom” (2022), de Alexandru Belc, proiectat la gala de închidere, „Crai nou” (2021), de Alina Grigore„Imaculat” (2021), de Monica Stan şi George Chiper-Lillemark„Miracol” (2021), de Bogdan George Apetri„Marocco” (2021), de Emanuel Pârvu„Balaur” (2021), de Octav Chelaru, şi „Om Câine” (2022), de Ştefan Constantinescu.

De asemenea, programul va cuprinde și un film dedicat copiilor. Astfel, publicul tânăr va putea să vadă “Străjerii Deltei” (2021), un film de aventuri realizat de Liviu Mărghidan. Mai mulți copii își petrec vacanța de vară într-o tabără din Delta Dunării, unde învață cum să supraviețuiască în sălbăticie. Într-o zi, în timp ce curăță apele Deltei de sticle de plastic, dau peste doi braconieri care pescuiesc ilegal folosind un dispozitiv electric, așa că acum copiii au o misiune importantă.

Dorel Vişan, unul dintre cei mai mari actori români, va fi invitatul special al ediţiei. ZFR îi dedică un FOCUS de trei filme, la împlinirea vârstei de 85 de ani: „Senatorul melcilor” (1995), proiectat la gala de deschidere, şi „Iacob” (1988), ambele realizate de Mircea Daneliuc, şi „O lacrimă de fată” (1982), regizat de Iosif Demian.

Secţiunea RETRO îi va aduce un omagiu regizoarei Malvina Urşianu (1927-2015), prin proiectarea a două dintre cele mai reprezentative filme ale sale: „Trecătoarele iubiri” (1974) şi „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu” (1980).

Toate proiecțiile din secțiunile Filme noi și Filme pentru copii vor avea loc la cinematograful Cineplex Loteanu, folosit pentru prima dată de ZFR.

La fel ca anul trecut, ZFR va merge pe parcursul lunii octombrie și în alte cinci orașe din Republica Moldova – Bălți, Soroca, Nisporeni, Călărași și Cahul, unde vor fi prezentate câteva dintre filmele din selecția de la Chișinău. Data și programul pentru fiecare dintre cele cinci orașe vor fi anunțate la încheierea ediției din capitală.

ZFR Chișinău este un eveniment organizat de Asociația Cineaștilor Independenți ALTERNATIVE CINEMA din Republica Moldova și casa de producție ROVA FILM din România.

Proiectul este realizat cu sprijinul: Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunii Cineaștilor din România.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.