VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Companii din România sunt gata să investească în sectorul de energie regenerabilă din R. Moldova

Piața de energie regenerabilă din R. Moldova abia se configurează, dar are un potențial foarte mare, susține directorul de strategie și dezvoltare de business al companiei românești Simtel, Ana Nedea. Reprezentanta firmei din România a acordat un interviu pentru „Independent News”, unde a vorbit despre domeniul energiei regenerabile din România și planurile de extindere ale companiei în Republica Moldova.

Independent news: Care sunt principalele verticale de dezvoltare ale Simtel Group? Care e focusul companiei în momentul de față?

Ana Nedea: Simtel este un holding de inginerie, tehnologie și inovație în energie și telecom, care operează în zona de producție și furnizare de energie. Este prezent la nivel național, dar și internațional și este, în acest moment și implicat activ social. In momentul de față, Simtel Group oferă un ecosistem integrat de servicii, începând de la zona de consultanță, avizare, autorizare, proiectare, construcție, continuând cu zona de operare și mentenanță și trading de energie, precum și producție și furnizare de energie. Mai exact, din grupul Simtel fac parte mai multe companii care reprezintă o linie separată de business din cadrul ecosistemului: Simtel Team, care este pe piață de 24 de ani și operează în zona de engineering procurement and construction, adică EPC, precum și operarea și mentenanța centralelor fotovoltaice. Continuăm cu zona de forecast și trading de energie, care este operată de compania ANT Energy, lider de piață pe zona de forecast și trading de energie. Zona de control și management al instalațiilor este asigurată de Custom Soft Solutions, CSS, prin sistemul de Virtual Power Plant. De asemenea, în cadrul grupului Simtel avem o companie de furnizare, GES, furnizor de energie din ianuarie 2024. Rămânând în sfera out of the box, parte din grupul nostru este și Agora Robotics, care este compania ce operează în zona de roboți industriali. Și, iată, ne pregătim pentru lansarea primului robot industrial românesc, complet autonom. Este o realizare la nivel national. De asemenea, parte din grup este și Asociația de Energie Verde și Dezvoltare Durabilă, prin intermediul căreia realizăm activități de responsabilitate socială, protecția mediului, care reprezintă de altfel o valoare a noastră ca și companie, ca grup.

– Simtel Group este un jucător important pe piața de energie și nu numai. Un domeniu extrem de important și în contextul actual al decuplării de resursele energetice din estul României. Majoritatea țărilor, în special din Uniunea Europeană, țintesc către o independență energetică, iar componenta de energie green e foarte importantă. Aș vrea să să vă întreb, ca unul din oamenii importanți ai grupului, cum ați caracteriza în momentul de față nivelul de dezvoltare al pieței de green energy din România? Și care sunt predicțiile dvs. pentru următorii ani? Cât de bine ținem noi ritmul cu alte țări mai dezvoltate și ce perspective avem?

– Da, în prezent este un interes destul de vizibil și ridicat în zona de energie regenerabilă, având ca și context obiectivul pe care ni l-am asumat până în 2030. Se fac investiții din ce în ce mai mari în zona de energie regenerabilă și, de asemenea, un impact major l-a avut și programul PNRR, care a încurajat destul de mult investițiile în domeniu, iar noi, în cadrul grupului, am sesizat o direcție clară pe proiecte din ce în ce mai mari pe zona de regenerabile. Dacă în timp am avut proiecte în jurul valorii de 100 de KW, iată astăzi ponderea proiectelor mari este din ce în ce mai mare. Iar dacă în 2012-2013 a fost un focus important pe zona de construcție de centrale fotovoltaice pe field, apoi după eliminarea certificatelor verzi, investitorii nu au mai fost interesați să investească în zona de proiecte large scale. Iată, astăzi România a revenit din nou în vizor pentru investitorii atât din țară, cât și din afară. Investițiile în proiecte mari large scale, în principal pe teren, au crescut. Interesul investitorilor este din ce în ce mai mare, însă se mută focusul de la proiecte fotovoltaice exclusiv fotovoltaice pe proiecte fotovoltaice, care conțin și componenta de stocare, care devine din ce în ce mai importantă în perioada următoare.

– Și România? Sunteți mulțumită de modul în care decurg lucrurile în România? E o dinamică care vă satisface din punctul ăsta de Vedere?

– Da, lucrurile merg în direcția bună. Ceea ce am remarcat noi în ultima perioadă este o încetinire a pieței, tocmai datorată acestor programe de finanțare, care au pus pe hold foarte multe proiecte, investitorii așteptând practic obținerea acestor finanțări PNRR. Dar lucrurile sunt în continuă schimbare, în continuă dezvoltare, iar în perioada următoare diferența o vor face în piață companiile care vor aduce plusvaloare. Pe lângă partea de EPC, vor veni cu alte servicii. Și aici aș vrea să punctez zona de stocare și nu numai zona de eficientizare, optimizare a producției de energie, pentru că devine imperios necesar nu doar să construim o centrală fotovoltaică, dar să preluăm, să optimizăm energia pe care o producem.
Da, evident că tendința este de creștere, iar dacă ne uităm la nivel global, tendința va fi în continuare de creștere. Așa cum spuneam, adăugând această componentă de stocare și piața de energie ducându-ne automat și către zona de proiecte de stocare stand-alone, deja sunt pe piață proiecte și, iată, apar terenuri cu specific 100% de stocare, deci e o nouă direcție, practic imperios necesară în zonă.

– Credeți că România are potențialul să respecte target-urile stabilite la nivel european prin Green Deal? Din perspectiva renunțării totale la combustibilii fosili.

– Pentru mine este o certitudine că mergem în direcția potrivită și că target-ul poate fi atins. Acum nu putem garanta sută la sută că asta se va întâmpla până la deadline-ul stabilit. Dar lucrurile se întâmplă, proiectele se implementează, există interes, există apetit din partea investitorilor, există acces la surse de finanțare. În momentul de față există investitori din afară și grupuri de investitori care vin în România și investesc masiv în zona de energie regenerabilă, iar în perioada asta discutăm din ce în ce mai mult de posibilitatea de a transforma România într-un hub energetic regional, ceea ce este o ipoteză deloc de neglijat și, din punctul meu de vedere, poate fi realizabilă.

– În legătură cu mediul de business din România și de relația pe care o are cu partea guvernamentală. O relație de interdependență. Aș vrea să vă întreb dacă politicile Statului român în zona de energie regenerabilă  sunt în momentul de față cele potrivite? Dacă simțiți sprijin și dacă aveți o propunere de îmbunătățire?

– Da, mulțumesc pentru întrebare. Am specificat și mai devreme că Simtel a avut o poziție de pionierat în domeniul energiei din România. Evident că la început ne-am confruntat cu o multitudine de provocări, inclusiv din punct de vedere legislativ. Fiind o piață nouă, erau foarte multe aspecte vagi și neclare și ale legislației. De-a lungul timpului, multe lucruri au fost îmbunătățite. Consider important să menționez că și noi am contribuit cumva, prin feedback-urile pe care le-am dat constant, la îmbunătățiri, detalieri în ceea ce privește legislația specifică domeniului în care noi lucrăm. Evident că nimic nu este perfect și totul poate fi îmbunătățit. În momentul de față, simțim o susținere din partea autorităților statului în ceea ce privește încurajarea proiectelor fotovoltaice. Evident, pentru tot ce înseamnă proiecte noi sau linii noi, acte noi, e nevoie de detaliere și reglementare specifică. Dar de-a lungul anilor s-a îmbunătățit modul de obținere a avizelor de racord la rețea și a documentației de certificare și autorizare a proiectelor fotovoltaice.

 – Birocrația, din păcate, în România, sufocă genul acesta de inițiativă privată. Și dacă mă gândesc la programul destinat consumatorilor casnici, da, am văzut acolo. Statul își propune să susțină populația, să-și monteze panouri fotovoltaice, dar acolo, în acest proiect, au apărut blocaje. Lucrurile nu merg în ritmul estimat inițial și eram curios cum stau lucrurile  în zona „Government to business”, dacă vreți.

– Evident că lucrurile, așa cum spuneam, s-au îmbunătățit în timp, însă fiecare proiect are specificul lui și atunci, în momentul în care apar lucruri diferite sau noi, apar neclarități și întârzieri în ceea ce privește interacțiunea cu autoritățile. S-au redus perioadele în care se obțin avizele de racord la rețea, dar interacțiunea cu autoritățile statului în continuare nu este simplă, sunt încă anumite aspecte care necesită timp și nu sunt predictibile. Dar datorită presiunii care a venit din mediul de business și a investiției investitorilor în zona de regenerabile a fost îmbunătățită și clarificată practic legislația. În schimb, există o interacțiune destul de greoaie în ceea ce privește accesarea de fonduri și toate finanțările, programele de finanțare care s-au lansat. Și acolo există mai multe semne de întrebare, lucruri care sunt lăsate practic la interpretarea celor care vor să acceseze și asta înseamnă portițe prin care se pot aproba sau nu acele finanțări. Aici mai sunt lucruri de îmbunătățit. Or, în condițiile în care noi avem acces la fonduri europene și ne dorim să încurajăm o anumită industrie, ar trebui ca și modul de accesare să fie îmbunătățit. Deci aici da, ar trebui să să existe o îmbunătățire.

– Știu că grupul Simtel are proiecte foarte importante și în Republica Moldova. Ați deschis de curând o companie axată pe zona de energie solară și v-aș ruga să ne dați câteva detalii. Ce proiecte aveți?

– Așa cum vă spuneam la început, Simtel este un grup care operează național și internațional. Operăm încă din 2017, când am început să activăm ca și partener service pentru un mare producător de invertoare din Europa și, în acest context, am avut intervenții în foarte multe țări europene, inclusiv în Chile. Am ajuns cu intervenții de pe zona de service. De altfel, și Ucraina, Croația, Franța și Germania și o grămadă de alte destinații. Dar un prim pas în ceea ce privește internaționalizarea companiei cu crearea unui sediu și a unei filiale a fost filiala din Republica Moldova: Sistem Solar, înființată în 2022. Ne-am dorit să contribuim la dezvoltarea și tranziția Republicii Moldova la zona de energie regenerabilă. Am găsit în Republica Moldova o piață în plin proces de transformare și o dorință de schimbare destul de mare, o dinamică pe care noi ne-am ne-am dorit să o sprijinim altfel. După cum spuneam, în 2022 am deschis sediul de acolo, am extins în continuu echipa. În momentul de față avem un sediu, avem un depozit logistic, un country manager, project manager și echipă tehnică. Inițial, intenția a fost să venim cu zona de engineering procurement în construction și, de asemenea, am continuat cu zona de operare și mentenanță.

– Ați finalizat deja vreun proiect pe zona de panouri fotovoltaice sau mai multe?

-Da, evident. Până în acest moment am implementat 2,3 MW de proiecte pentru un cunoscut retailer din din Republica Moldova. Și asta ne onorează, pentru că e un prim pas în internaționalizarea activității în ceea ce privește zona de construcție de centrale fotovoltaice. Am finalizat 9 proiecte, dintre care 7 sunt conectate la rețea, deci am interacționat inclusiv cu autoritățile în vederea obținerii avizelor și autorizațiilor necesare.

– Merge mai bine ca în România?

– E o întrebare foarte bună. Unele lucruri merg mai bine, unele lucruri merg mai greu, dar avem experiență și în zona asta, întrucât știm ce înseamnă o piață. La început știm ce înseamnă o piață care necesită suport și expertiză într-o anumită direcție și asta facem în Republica Moldova în fiecare zi. Pentru noi are și o semnificație aparte, întrucât eu sunt din Chișinău. Și atunci ne-am dus așa, cu inima deschisă. Avem și foarte mulți colegi în cadrul grupului care sunt din Republica Moldova. Sunt oameni deosebiți, oameni cu o pregătire înaltă, oameni pe care poți să te bazezi. Și atunci pasul către Republica Moldova a fost unul natural pentru noi.

– Aș menționa aici și componenta geopolitică a activității dvs. Pentru că, mai mult decât România, Republica Moldova are o nevoie stringentă să decupleze de la resursele energetice din Rusia, prin care Rusia controlează foarte mult spațiul acela. Și atunci ideea de obținere a independenței energetice e, cred, mai importantă decât pentru România. Cum sprijină România Republica Moldova ca să facă pași repezi înainte în domeniul ăsta?

– Noi considerăm că piața de energie regenerabilă din Moldova are un potențial extrem de mare, atât din punct de vedere al energiei solare, cât și al energiei eoliene. E un potențial destul de mare în Moldova și pentru zona de eolian, dar și hidro. În momentul de față, Republica Moldova este dependentă energetic de țările de lângă și atunci asta accentuează încă o dată nevoia de a se orienta cât mai mult pe zona de regenerabile și a asigura o pondere cât mai mare a energiilor regenerabile în mixul de energie din Republica Moldova. În primul rând putem contribui,  noi, cei de la Simtel, pentru că suntem o companie românească, putem contribui prin munca și experiența noastră, pentru că una dintre provocările cu care ne-am confruntat acolo este, probabil, conștientizarea încă insuficientă a necesității investițiilor în zona de regenerabile. Iar asta vine la pachet cu lipsa de experiență și expertiză. Ori din punctul ăsta de vedere, noi am venit cu inima deschisă și cu tot know-how-ul și expertiza noastră pentru a aduce calitate și proiecte bine executate, care să aibă o durată de viață de cel puțin 20 de ani.

– Cine nu sesizează nevoia asta de dezvoltare în domeniul proiectelor regenerabile? E vorba de administrație, e vorba de ceilalți jucători din piață?

– Mă refer în primul rând la potențialii investitori și beneficiari din Republica Moldova. Revin la ideea inițială că piața din Republica Moldova în domeniul energiilor regenerabile este încă la început și se configurează acum, iar aici aș puncta și zona de cadru legislativ care, deși a fost îmbunătățită în ultimii ani, în schimb, mai există anumite breșe care necesită o clarificare, o detaliere mai exactă pentru a facilita procesul de avizare, să zicem, sau de certificare a centralelor fotovoltaice și, de ce nu, un control mai mare al riscului tehnologic și de performanță, care e un risc pe care noi îl vedem destul de important în momentul de față și considerăm că ar trebui să existe, din punct de vedere legislativ niște cerințe din punct de vedere tehnic, mai specifice, mai detaliate, exacte, pentru a certifica acele instalații care respectă acele cerințe din punct de vedere tehnic. Întrucât partea de performanță, dar și securitatea este extrem de importantă când vorbim de o centrală fotovoltaică amplasată, de exemplu, pe un acoperiș de clădire. Și aici e nevoie de o granulare, o detaliere mai amănunțită a cerințelor din punct de vedere legislativ. De asemenea, zona de acces la finanțare este un aspect destul de discutat când vorbim de Republica Moldova, deși există foarte multe programe de finanțare, granturi europene și naționale, totuși accesarea acestora este destul de limitată.
Și asta pentru că avem un cost inițial de accesare a finanțărilor acestor fonduri și acestor surse de finanțare destul de ridicat în Republica Moldova și, de asemenea, soluțiile de finanțare pentru proiectele mici iarăși sunt limitate în momentul de față. Or, îmbunătățirea acestui aspect ar contribui la o deblocare și o creștere a investițiilor în zona de energie regenerabilă. Din punctul meu de Vedere, la capitolul provocări, evident că partea de infrastructură devine un subiect important despre care ar trebui să discutăm. Și aici mă refer și la zona de infrastructură energetică, întrucât rețeaua începe să aibă probleme de limitare și are nevoie de o modernizare și o investiție în partea de modernizare. Deci, aici iarăși e un punct strategic important pe care care trebuie luat în considerare în perioada următoare, în vederea creșterii investițiilor și a tranziției către energia verde a Republicii Moldova. Evident că există concurență, ceea ce ne bucură, pentru că nu poți deveni competitiv dacă nu ai concurență, nu ai competiție. Deși o piață relativ mică.

– Cu jucători din exteriorul republicii sau din interior, sau și și?

– Noi avem ambele tipuri de provocări, Atât jucători din interior, care acum s-au focusat, până acum, pe proiecte mici, rezidențiale, dar căpătând un pic de experiență, încep să vizeze și zona de proiecte mari comerciale și de utility, dar și jucători din afara Moldovei. Și aici mă refer la jucători din Ucraina, de exemplu, care își direcționează practic o parte din activitate către Republica Moldova, dar și din România, pentru că mai sunt și companii din România care vizează piața din Republica Moldova. Dar iarăși e un lucru bun. Asta, din punctul meu de vedere, va încuraja competiția, creșterea încrederii și calitatea proiectelor din Republica Moldova.

– Care sunt avantajele pieței din Republica Moldova?

– Orice piață are și provocări, dar are și părți care avantajează și stimulează business-ul. Pentru un investitor din România, noi sau oricare alt investitor care își dorește să se lanseze într-un business în Republica Moldova, în primul rând, un aspect important este evident proximitatea față de România. Faptul că împărțim aceeași cultură și limbă e un atu important în ceea ce privește o comunicare eficientă. Iar proximitatea vine la pachet din punct de vedere infrastructură, cu autostrada care este în lucru în momentul de față. Autostrada Moldovei, care va reprezenta un pas extrem de important atât pentru Republica Moldova, dar și pentru România în ceea ce privește exporturile și va facilita practic orice fel de interacțiune dintre cele două țări. Potențialul uman ridicat pe care l-am identificat noi acolo, oameni bine pregătiți, iar costurile în ceea ce privește resursele umane sunt reduse față de România, dacă ne gândim așa. Nu în ultimul rând, Republica Moldova este o piață în creștere. Asta înseamnă un apetit atât din punctul de vedere al investitorilor, cât și o nevoie destul de ridicată, asta însemnând că este nevoie de oameni de business și companii cu viziune care să contribuie la o dezvoltare sustenabilă, la dezvoltarea de afaceri transparente și de business transparent. În Republica Moldova se fac pași vizibili în toate direcțiile, atât din punct de vedere legislativ, cât și fiscal.

– Cum este situația în privința digitalizării?

– Este extrem de evoluată și a avut loc. În Republica Moldova s-au făcut progrese substanțiale în ceea ce privește digitalizarea. Or astăzi putem înregistra o companie într-o oră, iar toate declarațiile fiscale se pot trimite în format digital. Tot ce înseamnă partea de accesibilitate la zona fiscală, la zona de declarații se face în momentul de față digital, ceea ce este un mare atu pentru Republica Moldova și asta ne dorim, de altfel, și pentru România.

– Posibila aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova ar ajuta?

– Republica Moldova este în linie dreaptă în ceea ce privește aderarea la Uniunea Europeană și România trebuie să aibă un rol de susținător activ în ceea ce privește aderarea Moldovei. Iar asta vine și cu potențial de dezvoltare pentru investitorii din România. Evident, flexibilitatea, din ce în ce mai multe programe de finanțare pe care le-am menționat ulterior, care există sunt în România. Inclusiv instituțiile bancare sunt orientate pe oferirea de finanțări. Mai sunt lucruri de calibrat și de de organizat, dar trendul este pozitiv. Costurile operaționale reduse iarăși reprezintă un atu în momentul de față pentru piața din din Republica Moldova. Ca și recomandări pe care am putea noi să le le facem, ar fi iarăși zona de infrastructură, investiții în zona de infrastructură, îmbunătățiri din punct de vedere legislativ sau legislație specifică detaliată, așa cum spuneam mai devreme, acțiuni în vederea întăririi rețelei, întrucât vor apărea sau deja au apărut probleme în ceea ce privește limitarea rețelei. Conștientizarea necesității investiției în zona de regenerabile iarăși e un pas care trebuie făcut în perioada următoare, însă dinamica e una pozitivă, așadar obiectivele noastre pentru perioada următoare sunt ambițioase pentru Republica Moldova.

Simtel este o companie românească de inginerie și tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București și lider de piață în construcția și mentenanța centralelor electrice fotovoltaice.

A început în anul 2000, ca primul start-up autentic din România, în domeniul telecomunicațiilor și și-a urmat misiunea de a contribui prin tehnologie la construirea unui viitor verde pentru planetă.

Din august 2023, acțiunile Simtel au fost incluse în indexul MSCI Frontier Markets Small Cap și MSCI Romania Small index Cap.

Grupul Simtel oferă companiilor un ecosistem complet și integrat, începând cu consultanță, autorizare, construcție, mentenanță, operare, măsurare, control și furnizare de energie.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.