VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ungaria ar putea pierde fonduri UE de peste 7 miliarde de euro

Executivul Uniunii Europene a recomandat, duminică, 18 septembrie, suspendarea a aproximativ 7,5 miliarde de euro din finanţarea acordată Ungariei, din cauza corupţiei și a regresului democrației.

Este primul astfel de caz din blocul celor 27 de naţiuni europene care este vizat de o astfel de sancţiune, menită să protejeze mai bine statul de drept, notează Reuters.

UE a introdus noua sancțiune financiară în urmă cu doi ani, tocmai ca răspuns la ceea ce consideră că reprezintă o subminare a democrației în Polonia și Ungaria.

În Ungaria, premierul Viktor Orban a discreditat mass-media, ONG-urile și mediul academic, dar a restrâns și drepturile migranților, a comunității gay și a femeilor, pe parcursul a mai bine de un deceniu de când este la putere.

Comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a declarat că Ungaria are termen până la 19 noiembrie pentru a răspunde la aceste preocupări.

„Este vorba despre încălcări ale statului de drept care compromit utilizarea și gestionarea fondurilor UE”, a declarat Hahn la Bruxelles. „Nu putem fi siguri că bugetul UE este suficient de protejat”.

El a precizat că banii provin din „fondurile de coeziune” acordate Ungariei, care reprezintă una dintre cele mai mari părți din bugetul blocului. Banii ajută țările să își aducă economiile și infrastructura la standardele UE.

În aceste condiții, Comisia recomandă suspendarea a aproximativ o treime din fondurile de coeziune preconizate pentru Ungaria, din bugetul comun al blocului european, pentru perioada 2021-2027, în valoare totală de 1,1 trilioane de euro.

Cele 7,5 miliarde de euro în cauză reprezintă 5% din PIB-ul estimat al țării pentru 2022. Țările UE au, acum, până la trei luni pentru a decide cu privire la această propunere.

Hahn a mai spus că cea mai recentă promisiune a Ungariei de a răspunde criticilor UE a fost un pas semnificativ în direcția corectă, dar că acest pas trebuie, totuși, transpus în noi legi și acțiuni practice, înainte ca blocul să fie liniștit.

Comisia blochează deja fonduri de aproximativ 6 miliarde de euro preconizate pentru Ungaria pentru redresarea economică după pandemia COVID-19, din cauza acelorași motive legate de corupție.

Ungaria a avut nereguli în aproape 4% din cheltuirea fondurilor UE în perioada 2015-2019, potrivit organismului antifraudă al blocului, OLAF, fiind de departe cel mai rău rezultat dintre cele 27 de țări UE.

Într-o declaraţie făcută duminică, ministrul ungar al dezvoltării, Tibor Navracsics, responsabil de negocierile cu UE, şi-a exprimat speranţa că măsurile luate de Ungaria vor fi suficiente pentru a convinge Comisia Europeană că vor fi implementate dispozitivele necesare pentru protejarea fondurilor comunitare.

Ungaria s-a angajat să informeze Comisia cu privire la punerea în aplicare a măsurilor de remediere a situaţiei până la 19 noiembrie. Vom reevalua situaţia şi vom acţiona în consecinţă”, a declarat comisarul UE pentru buget, Johannes Hahn, într-o conferinţă de presă.

Măsura de suspendare a fondurilor acordate Ungariei trebuie aprobată de cele 27 de țări membre ale blocului. În conformitate cu normele UE, acest lucru necesită ceea ce se numește „majoritate calificată”, adică 55% din statele membre reprezentând cel puțin 65% din populația totală a UE.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.